Nimfapapagáj

2017. március 07. 04:46 - Városi Madár

A nimfapapagáj a hullámossal egyidőben került be Európába és igen hamar el is terjedt a rengeteg jó tulajdonsága miatt. Méretben a gerléhez hasonlít /körülbelül 30 centiméter/ de a farka sokkal hosszabb. Könnyen szaporítható ezért sokak kedvencévé vált. Azonban ez a szaporaság nem csak a hírnevét tette betonbiztossá, de a tenyésztők sajnálatára az árát is nagyon letornázta.

cockatiel-1213758_1920.jpg

A hím és a tojó szinte teljesen egyforma. A nemek megkülönböztetésére számos praktikával álltak már elő.

  • Vannak akik a vörös pofafoltot vizsgálják. A hímeké erőteljesebb színű és a körvonala is határozottabb. De a domesztikációnak köszönhetően nem minden papagáj rendelkezik ilyen folttal. Illetve a halvány pofafolt nem minden esetben csak a tojókon mutatkozik meg.
  • Olykor a szárny belső felén látható csíkos mintázatra hagyatkoznak. Ez a hímeknél sűrűbb.
  • De lehet találkozni olyan tenyésztővel is aki a törpepapagájokhoz hasonlóan a medencecsontot vizsgálja.

Mérete ellenére nem szükséges egy nagy röpdébe ölnünk a pénzünk. Egy 25X50X50 centiméteres kalitkába is tarthatunk egy madarat, abban az esetben ha napi pár órát biztosítunk neki a szobában, hogy kimozogja magát. Ha már szabadon van madarunk akkor jusson eszünkbe, hogy szereti koptatni a csőrét. Így ahelyett, hogy a fabútorokat amortizálná le, inkább gondoskodjunk egy csőrkoptatóról számára.

Táplálékként kaphatja a hullámospapagájok magkeverékét egy kis napraforgóval kiegészítve. Persze a zöldség, a lágyeleség és a mindennapi friss víz sem elhanyagolható.

cocktail-250678_1920.jpg

Abban a szerencsés esetben ha fiatal madárhoz jutunk hozzá, igen könnyen idomítható. Szereti a simogatást, szeret az ember vállán ülni. A beszédkészség minden papagájnál az egyéni képességeihez mérten nyilvánul meg. Erre a fajra viszont ez kimondottan jellemző. Intelligenciájukból adódóan valamivel le kell foglalni őket. A legjobb az olyan játék amit szét lehet rágni, meg lehet enni. Kerüljük a tükrös, csengős, zörgős játékokat. Veszélyesek lehetnek a kötéljátékok is, hamar a papagáj gyomrában végezhetik ami pusztuláshoz vagy egy drága műtéthez vezethet.

Fürdető tálat a kalitkában vagy a kalitkán kívül elhelyezni fölösleges, nem hódol ennek a szokásnak. Sokkal szívesebben veszi a nyári melegben a zuhanyzást, ha vízzel permetezzük vidáman fog tollászkodni utána.

Ha eldöntöttük, hogy nimfapapagájt fogunk tartani azt vegyük számításba, hogy 25-30 évig is élhet. Tenyésztése jelen esetben csak azért nem javasolt mert úgy néz ki, hogy ebből a fajból túltelített a piac.

cockatiel-1703649_1920.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr9912318889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gillotte 2017.03.07. 21:07:15

Tök jó, köszi! :)

Gyingizik 2017.03.07. 22:34:10

A magam részéről egyáltalán nem tudok egyetérteni azzal a kalitka mérettel, ami a cikkben szerepel. Egy gerle méretű madárnak nem elég a 25 (!!!) x 50 x 50 cm. A nimfa szelíd és kezes, egyben igénytelen, nincs vele sok gond. Ez azonban nem lehet indok az állatkínzással határos méretűen apró kalitkában való tartásra. Egyszer kiengedem egy nap, akkor is kevés. Sajnos ez az állatvédelem elhanyagolt területe, az apró méretű kalitka. Egy cica vagy kutya rossz tartása (pl. kutyánál rövid lánc) miatt már könnyen megy a feljelentés, de egy szűkös kalitka méretre nem mozdulnak az állatvédők, sőt még egy szakmai blogba is bekerülhet. Az akrobatikus repülési képességekkel rendelkező nimfánál a cikkben megadott méret egyszerűen kicsi. Kell a röpde, ami ráadásul nem is drága, hiszen lécből meg csirkedrótból még egy gyerek is össze tudja ütni.

Városi Madár 2017.03.07. 23:24:22

@Gyingizik: Azért mertem publikálni ezeket a paramétereket mert hosszas utánajárás során rengeteg olyan oldalt találtam ahol ezek a számadatok szerepelnek. Valamint állatorvosok publikációi is ezeket az adatokat jelölik meg minimum méretként. Természetesen egy tudatos madártartó nem a létminimumom fogja elhelyezni a madarait. A jelenleg hatályos állatvédelmi törvények valóban nem terjednek ki a kalitok méretére csak a formájára. Amennyiben figyelemmel kíséred a blogot akkor egy korábbi bejegyzésben te is olvashattad, ami kimondottan csak a madarak elhelyezéséről és a kalitka berendezéséről szólt, hogy: "Ha magányosan vagy ha párban szeretnéd tartani papagájod, pintyfélédet vagy egyéb énekesmadarad egy nagyobb kalitka a megfelelő". Köszönöm a hasznos kommentet, ezzel is felhívva a figyelmet a hirtelen felindulásból elkövetett madárvásárlás rejtett veszélyeire és az ebből adódó problémákra.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2017.03.08. 07:14:12

ennyi erővel gyereket is tarthatok

RTB 2017.03.08. 13:28:53

1989-ben kaptam egy nimfapapagájt, mert nem buktam meg matekból általánosban. 2008 januárjában halt meg, szerintem agyvérzést kapott. Ugyanannyit éltem vele, mint nélküle.
NAgyon ragaszkodó volt, az ujjammal még közösülni is akart. A cikkben megadott kalitkaméret nem feltétlenül kicsi, ha napont többször ki van engedve. Én úgy csináltam (ill szüleim), hogy nyitva volt akalitka ajtaja, ki be járás biztosított volt a lakásban. A kertben is így volt, de egyszer eltlünt egy órára, majd visszajött. Amúgy nagoyn hangos volt, ha nem volt a közelébe senki (leginkább én) akkor sikogatott, valami egészen idegesítő hangszínen. Aztán elköltöztem otthonról, és vittem magammal. Ekkor már elmúlt 15 éves. Itt is kiengedtem, de megzavarodott, az ismeretlen környezettőll, a helységektől és inkább a földön járkált. Aztán már sajnios azt sem. Sajnos nem tudtam vele foglalkozni, mert dolgoztam, késő este értem sokszor haza, szegénmy madár pedig depressziós lett. Csak ült a rúdon és szomorokodott. Egy este láttam, hogy az orrából szivárog a vér, meg furcsán viselkedik. Végignéztem, ahogy elpusztul, szenvedve.
Szóval Nimfát cssak olyan tartson, aki foglalkozni is tud vele és bevállalja, hogy akár 10-15 évig is vele lesz.
Hullámos keverékkel, tyúkhúrral, salátával, tojással zabbal etettem.

arsenal71 2017.03.08. 13:40:33

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Egyszer a gyerekek is kirepülnek, és eljön az idő, mikor normális ember már nem szaporodik. De egy papagáj nyolc gyerek mellett is elfér kényelmesen. Ennek fényében érthetetlen a kommented.
süti beállítások módosítása