Hazatérnek szalakótáink

2017. március 22. 08:42 - Városi Madár

Interjú

Jön a tavasz ez pedig azt jelenti, hogy nemsokára hazatérnek a hazánkban költő, költöző madaraink.

A vándormadarak megtanulják az útjukba eső országok „nyelvét”, azaz felismerik az ott élő társaik vészjelzéseit, még akkor is, ha az eltér az általuk használttól.
Három jeladós szalakóta jelenleg Afrika déli országaiban telel. Ahogy közeledik a fél évig tartó száraz évszak, jelzi madarainknak, hogy lassan ideje indulni.
Pár héten belül megkezdik a tavaszi vonulásukat a költőhelyük felé. Ezt az utat nyomon is követhetjük a satellitetracking.eu honlapján.

indian-roller-93141_1920.jpg

Orbán Zoltánt az MME szóvivőjét kérdeztem a madarak megfigyeléséről és vonulásáról.


-Mióta tart a madarak jeladós megfigyelése:


- Ez a jeladózás egy nagyon friss keletű dolog. Eleinte nem nagyon tudtuk, hogy hova vonulnak a szalakótáink csak azt, hogy a Szaharától délre mennek. Kistestű fajról van szó nem is túl gyakori és a végtelen pusztán a rengeteg dögevő mellett nagyon kevés a hagyományos gyűrűzési visszafogás. A pár éve indult Európai Uniós szalakóta védelmi life projekt keretében mikor a kollégák megírták a pályázatot beletettek műholdas jeladózást is ennek a hiátusnak a kitöltése okán. 2015-ben került fel az első jeladó. Arra törekszünk, hogy olyan madárra kerüljön ami már egyszer vonult, ezért a kollégáknak ki kellett egy módszert dolgozniuk arra, hogyan tudnak felnőtt madarat befogni.


-A jeladosmadarak.mme.hu-n nyomon követhető a vonulás. Az év többi részében is aktív lesz a felület?


- Igen, mert a szalakóták esetében olyan speciális eszközöket is használunk ami nem műholdas jeladó hanem egy olyan limitáltabb adókörzetű eszköz amivel pontosabb adatpozíciókat lehet kapni. Ezt fel tudjuk használni a költési viselkedéshez is. Mivel ennek az eszköznek korlátozott a tárkapacitása így a kollégák költési időszakban a madár közelébe mennek és lekérik az adatokat akár napi szinten is. Mielőtt vonulni készül a madár beállítják az eszközt, hogy naponta csak egy adatot mentsen el. Így az őszivonulás, telelés, tavaszi visszavonulás adatai is meglesznek mikor visszatér a madár. A tavalyi évben kaptunk először pontos adatokat a Magyarországon fészkelő szalakóta állomány pontos vonulási útvonaláról és telelőterületéről.


- A szalakóta védelme a kárpát medencében projekt főbb tevékenységei között szerepel, a szalakótabarát gazdálkodási módszerek használata és népszerűsítése.


- Azt kell itt látni, hogy a nyugati világban a legnagyobb élőhely átalakító az az agrárium. Az agrár területek madárvilága drámaian csökken. A természetvédelem nagyon gyorsan rájött a múltszázad ’70-es, ’80-as éveiben, hogy teljesen értelmetlen az egyedet védeni. Nem lehet minden egyes madár mellé fegyveres őrt biztosítani mert az nem ér semmit ha a madárnak nincs élettere. A természetvédelem még akkor is ha fajokra koncentrálunk, alapvetően nem csak fajvédelmet, terület alapú védelmet is jelent. A szalakóták esetében így tudjuk, hogy a ’80-as évekig az egész országban általánosan elterjedt madár volt. A Hortobágyon, a Duna-Tisza közén át a Dunántúlon egészen a Fertő tóig mindenhol fészkelt. A ’80-as évekre a Dunántúli költés szinte teljesen megszűnt. Ha azt szeretnék, hogy a madár visszatérjen Dunántúlra illetve a hegylábi gyepekre akkor ehhez olyan természetkímélő mezőgazdaságra van szükség ami kedvez a szalakótának is. Szüksége van olyan faállományokra ahol a harkályok és hasonló méretű fajként a zöld küllő olyan fészekodúkat készít neki amit elfoglalhat. A szalakóta védelmi Life-ban az van, hogy miként kell legeltetni, ellenőrizzük hogy ami jó a kékvércsének, túzoknak meg a parlagi sasnak, az jó e a szalakótának is? 90%-ban az fog kijönni, hogy igen, ugyanolyan jó. Ezért van Farmers For Rollers akciónk ami azt jelenti, hogy a velünk együttműködő gazdáknak a projekt keretében, ingyenesen biztosítunk a területnek megfelelő fa csemetéket. Amiket elültetnek, gondozzák és ez is biztosítja, hogy 20-30 vagy akár 50 év múlva is legyen fészkelőhelye a szalakótának.


- Fehérlófia, Artúr, Eleven. Hogyan történik egy jeladóval felszerelt madár névválasztása?


- Mondhatnám azt is, hogy a P18744-es, de a névben inkább móka van. Valaki látott egy filmet vagy a gyerekének olvasott egy mesét. A jeladós parlagi sasok esetében volt egy olyan kampány, hogy olimpiai bajnokokról neveztük el őket. Amikor a kékvércse kutatók kint voltak Északkelet Kínába, ott például a közeli faluról nevezték el, vagy a miniszterelnökről, valamelyik elöljárónak az unokájáról. Ez egy természetvédelmi tisztelettevés vagy ha lehet így mondani, marketing.

lilac-breasted-roller-1422294_1920.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr112360933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása