Fülemülék éjszakája

2017. április 30. 05:43 - Városi Madár

Az egyik legszebb énekhangú madár a fülemüle. A gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel. További különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek.

a_058_1258407_europress_eza.jpg

Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat.

"A mily fönséges szép a fülemüle éneke, olyan egyszerű a ruházata. Sötétbarna szeme szinte lángol és megmondja annak, a kinek fogékony a szíve-lelke, hogy ez a szem nemes tekintetű." / Herman Ottó/

fulemule3.jpg

Hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. A tavaszi vonulás Április vége és Május elejére esik. A hímek a megérkezésüket követően azonnal énekelni kezdenek késő délutántól kora estig.

  • 1924 Májusában, a rádió hőskorában, Angliában a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel.
  • Handel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak.
  • Oscar Wilde "A csalogány és a rózsa" című novellájának főhős csalogánya a dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán
  • Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

Az ember hangképző szervei nem képesek a csalogányének leutánzására, de történtek / nem is sikertelen / kísérletek a leutánzására.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr1812468391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása