A kereskedelmi szabályozás által biztosított védelem

2017. július 12. 16:00 - Városi Madár

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, a blogger semmiféle felelősséget nem vállal a tartalmáért... 

Az Európai Unió "Tanácsa" a 338/97/EK rendelete alapján kötelezővé teszi a dísz és egyéb madarak gyűrűzését /valamint betiltja számos hüllő tartását, szaporítását és forgalmazását/, magyarázva ezt azzal, hogy a vadon élő állat- és növényfajok számára szabályozás által nyújt védelmet.
gyuru.jpeg
(1) mivel a 3626/82/EGK rendelet ( 4 )1984. január 1-jei hatállyal alkalmazza a Közösségben a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt; mivel az egyezmény célja a veszélyeztetett állat- és növényfajok védelme a nemzetközi kereskedelemben e fajok példányainak ellenőrzése útján;

(2) mivel – a kereskedelem révén veszélyeztetett vagy feltehetően veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok védelmének fokozása érdekében – a 3626/82/EGK rendelet helyébe egy olyan rendeletnek kell lépnie, amely figyelembe veszi az elfogadása óta megszerzett tudományos ismereteket és a kereskedelem mai szerkezetét; mivel továbbá az ellenőrzés belső határokon történő megszüntetése az egységes piac kialakítása következtében szükségessé teszi a szigorúbb kereskedelem-ellenőrzési intézkedések bevezetését a Közösség külső határainál, valamint az okmányok és az áruk behozatali vámhivatalnál történő ellenőrzését;

(3) mivel a tagállamok – e rendelet előírásainak sérelme nélkül – a Szerződéssel, különösen az e rendelet hatálya alá tartozó fajok példányainak birtoklására vonatkozó rendelkezésekkel összhangban szigorúbb intézkedéseket hozhatnak vagy tarthatnak fenn;

Etc...

Aki ténylegesen szeretné beleásni magát annak 131 oldalnyi rövidítéssel, szakzsargonnal, fogalommeghatározással, ki és beviteli eljárásokkal, különböző "Tudományos Felülvizsgálati Csoportok" feladataival... kell megbirkóznia. Rövidebben szeretnék szabályozni a legálisan vagy nem legálisan díszmadárként tartott fajok szaporítását, országhatárokon való átvitelét /vagy épp könyörtelen és olykor meghökkentő módszerekkel történő áthurcolását/, ezek nyomon követhetőségét és védett madarak esetében az állomány felszámolását.

De nem kell pánikba esni. m43gk4.jpg
A már meglévő madarak maradhatnak gyűrű nélkül.  A módosítások hatálybalépését követő harmadik hónap végéig az állattartó engedélyt kérhet a természetvédelmi hatóságtól arra, hogy jelölés nélkül tarthassa tovább a madarát, amit még a hatálybalépés előtt tenyésztett vagy vásárolt. Természetesen mint mindig most is vannak kivételek. Számos olyan faj felkerült a rendeletbe amiket továbbra sem kell jelölőgyűrűvel ellátni.

H-21 023 01
Magyarország jelölése a H, az egyesület jelölése közvetlenül a H után 21, a tenyésztő sorszáma 023, a kelés éve 08, /ezt az adatot könnyedén leolvashatjuk még mozgó madár lábán is, mert merőlegesen van feltüntetve a többi adathoz képest /  a madár egyedi sorszáma 01. Ki kell választanunk a megfelelő magasságot, külső- és belső vastagságot, hogy az ideális gyűrűt készíttethessük el madarainknak.
Méretek:

 2,0 mm:

aranymellű amarant, narancsarcú, helena, káka, tigrispinty és a többi kisméretű díszpinty a korall csőrűig, kistermetű lágyevők.

 
 2,2 mm:

kistermetű nektármadarak, kis kubapinty, rácsosszárnyú asztrild, ezüstcsőrű, Timor zebrapinty, közepes termetű díszpintyek, a pillangópintyig.

 
 2,5 mm:

standard zebrapinty, japáni sirályka, muskát, törpe szarka pinty, tűzcsíz, tarka asztrild, atlaszpinty, Jakarini pinty, auróra asztrild, kis szarkapinty csíkoshátú bronzpinty, Raza Espanola, Japán Hoso, ( alakkanárik ), zsezse, Gould, szakálas, ékfarkú, álarcos amandinák.

 
 2,7 mm:

papagájamandinák, nádipintyek, gyémántpinty, nagyobb testű apáca pintyek, pettyes asztrild, a napóleleon és a vörösfejű és vöröscsőrű szövőmadarak, Fife ( alakkanári ) stiglic, süvöltő, erdei pinty, kucsmás, barnafejű és citromsármány, sáfránypinty, barátposzáta.

 
 3,0 mm:

orix, lángszínű és narancsszínű, törpe álarcos szövőmadarak, vidapintyekből az acélkék, paradicsom, szalma (Fischer’s), király, dominikánus és a szélesfarkú (v.orientalis.vidapinty) kis álarcos szövőmadár, aranyveréb, színkanárik, a többi alakkanári, zöldike, pirókok, ( karmazsin és egzotikus pirók), havasi pinty,

 
 3,2 mm:

kardinálisok, nagy álarcos szővőmadár, nagyobb egzotikus cinkék, bülbülök, nagyobb timáliák.

 
 3,5 mm:

meggyvágók, rizspintyek, gyémántgalamb, napmadár, lágyevők a sámarigóig bezárólag, vidapintyekből a sárga palástú, legyezőfarkú, fehér szárnyú. Keresztcsőrű, búbos pacsirta.

 
 3,8 mm:

vágott torkú és a Jackson’ s vidapinty, az összes Neophema, Bourke papagáj, denevérpapagájok

 
 4,0 mm:

kisebb galambok, a többi meggyvágó és lágyevő, kisebb fürjek, guvatok, sörtés álszajkó. Verébpapagájok. A pullaria nigrigenis, liliane, Aymara és citrom papagáj, Celebesz denevérpapagáj (Loriculus stigm.)

 
 4,2 mm:

hullámos papagáj.

 
 4,4 mm:

Standard hullámos papagáj.

 
 4,5 mm:

fekete, énekes és fenyőrigó, európai fürj, szenegál gerle, álszajkók, seregély, nagyobb ázsiai seregélyek. énekes, sokszínű, Hooded, kecske, ugráló papagáj. Sárga farkú (Opsephotus haematogaster ), katalin. Ag. fischeri, personáta, taranta, roseicollis, fecske, szép és ibolyalóri, álarcos, füge papagájok, kanáriszárnyú és a többi hasonló nagyságú faj.

 
 5,0 mm:

közepes testű fürjek, mag és lágyevők, gerlék, léprigó, papagájok közül a Stanley, Brown, vörösfarú (P.h.haematorhus), aranyhomlokú, elefántcsont, barnafülű, zöldarcú - vörösfarkú papagájok és a többi hasonló nagyságú faj.

 
 5,5 mm:

további közepes fürjek, pitták, gyümölcsevő galambok. Papagájok közül a: rozella, sápadtfejű rozella, nimfa, hosszúfarkú, szilvafejű, kéksapkás ( walesi hercegnő), vörössapkás papagáj és a többi hasonló nagyságú faj.

 
 6,o mm:

Pennant, szalma, Adeliade, sárgahasú rozella, barát, nanday, Cloncurry, Bauer örvöspapagáj, kéktorkú papagáj.

 
 6,5 mm:

Rulrul, virginiai és californiai búbosfürj, a többi nagyobb fürjek, csóka ,szirtigalamb. Papagájok közül a szakállas, yendaya, nap, barraband,hegyi, barnard, galléros ( Barnardius zonarius ) skarlátszárnyú papagájok. Szivárványos lóri és a többi hasonló nagyságú faj.

 
 7,0 mm: 

nagytestű vadgalambok, Wonga, Guineagalamb, Papagájok: kis sándor, vöröshasú, Meyer, sziklapapagáj és a többi hasonló nagyságú faj.

 
 7,5 mm:

nagy sándor, királypapagáj, sárgadolmányú és a hölgylóri, szenegál, kisebb amazonok, aranynyakú ara, törpeara és a többi hasonló nagyságú faj.

 
 8,5 mm: 

Legyezős papagáj(Deroptycus acciptrinus)

 
 9,0 mm:

kisebb vízi szárnyasok

 
 9,5 mm: 

fenyő (kínai), Timneh jákó, kékhomlokú és venezuelai amazon, rózsa, Goffini és csupaszszemű kakadu, vázapapagáj.

 
 10 mm:

örvösgalamb.

 
 11 mm:

kongó jákó, sárgafejű amazon, nemes, inka kakadu, lisztes amazon, kis katona ara.

 
 12 mm: közepes kacsák, fácánok, nagy sárgabóbitás kakadu, kékfejű amazon, vörös ara.  
 14 mm: 

  nagy testű fácánok, malukku kakadu, nagy katona ara, kéksárga ara.

 
 16 mm:

zöldszárnyú ara.

 
 18 mm: 

nagy jácintlék ara.



factory-direct-font-b-bird-b-font-font-b-leg-b-font-font-b-bands-b.jpg

742904605_843.jpg

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1997R0338:20100815:HU:PDF

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr4512657703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása