Széncinege genetika

2017. október 25. 06:00 - Városi Madár

A Science Daily arról számolt be, hogy genetikai különbség van az Egyesült Királyságban és a Hollandiában élő széncinegék között. Az előbbinek hosszabb a csőre. A kutatók körülbelül 3000 madártól gyűjtöttek be DNS mintát és úgy vélik, hogy a változás a közelmúltban alakult ki. Ennek hátterében a madáretetés állhat.
nature-2130387_1280.jpgAz Oxfordi Egyetem már 70 éve tanulmányozza a wythami erdőség széncinege populációját. Így elég adat állt a rendelkezésükre, hogy bizonyíthassák a madarak csőrhossza az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt.
Jon Slate, a Sheffieldi Egyetem professzora azt mondta, hogy: Az 1970-es évek és napjaink között, a csőrhossz egyre nagyobb lett a brit madaraknál. Evolúciós szempontból, ez igen gyors változás. 

A nyomkövetőkből kiderült, a hosszabb csőrrel rendelkező madarak gyakrabban keresik fel a kerteket és azok etetőit. Nagy-Britanniában a lakosság kétszer annyit költ a madarak etetésére, mint a többi európai ország lakossága.
A szakértők azt is igazolták, hogy a brit cinegék közt a hosszabb csőrrel rendelkező példányok sikeresebben szaporodnak. Hollandiában azonban épp fordított a helyzet.
Úgy tervezik, hogy a jövőben más európai cinegepopulációk genetikáját is feltérképezik.
tit-2458465_1280.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr3513076020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása