Baglyok és az időskori nagyothallás

2018. augusztus 17. 16:24 - Városi Madár

A kor haladtának természetes velejárója a nagyothallás. A fülben lévő több ezer érzékelő szőrsejt az idő múlásával károsodik, elhal. Ennek következménye, hogy míg a fiatalok 20 Hz-20 kHz frekvenciájú hangokat is képesek meghallani, addig a 65 év felettiek 4 kHz-nél magasabb frekvenciájú hangokra való érzékenysége már körülbelül 30 decibellel csökken. 
barn-owl-2550068_1920.jpg
Német kutatók közétettek egy tanulmányt, 2 évnél fiatalabb és 13 évnél idősebb gyöngybaglyok hallását vizsgálták. Visszhangmentes, süketszobában végezték a kísérleteket. 2 csoportra osztották a baglyokat és mindegyiknek megtanították, hogy hangjelzésre felrepüljenek egy ülőágra. Arra voltak kíváncsiak, hogy különböző frekvenciájú és intenzitású hangok lejátszása után van-e eltérés a két csoport viselkedése között. A fiatal és az idős madarak is jól teljesítették a tesztet, ami azt mutatja, hogy a gyöngybaglyok hallása időskorukba sem romlik. 
Ez azzal magyarázható, hogy míg az emberi fül, hallásért felelős szőrsejtjei nem képesek regenerálódásra, addig a madaraké újranőhet. Így ezt a tényt, már nem csak a seregélyeknél sikerült bizonyítaniuk. A további kutatások közelebb vihetnek az időskori halláskárosodás gyógymódjának a megtalálásához.
barn-owl-1247122_1280.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: hír bagoly madár

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr7314187169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása