Városi Madár

Angry Birds

Angry Birds

Május a fészkekből kiugráló fiókák időszaka. A gyakran még röpképtelen fiatalok táplálása és védelmezése a legfőbb feladat. A kisebb testű fajok a fizikai támadás helyett a pszichológiai hadviselést részesítik előnyben. A számos módszer közül a legelterjedtebb a sérültnek tettetés. Ilyenkor a földön kotló, vagy a fiókáját féltő madár a szárnyát lógatva sérültnek tetteti magát így csalogatva el az arra járó ragadozót vagy gyanútlan embert. Esetleg a mozdulatlanul kotló madár veszélyt észlelve hirtelen felugrik, szárnyait széttárja, ezzel sarkalja az arra járót, hogy útját egy más irányba folytassa.

A nagyobb testű madarak más elveket vallanak.

6-twitter.jpg

Lakott területen, városi parkokban, inkább csak a varjúfélék támadásától tarthatunk. Érzékenyebb pároknál az is kiválthat egy támadást ha pár méterre megközelítjük a nem is látható fióka rejtekhelyét. Sokkal többször élünk át madártámadást mint gondolnánk, ám egy kiabáló rigó vagy rozsdafarkú nem tűnik veszélyesnek. Azonban a veszély és a madár méretének nagysága nem ugyanaz. A kisebb madarak sokkal agresszívabban támadják a fiatalabb korosztályt, például egy a parkban vagy a kertben szaladgáló gyereket. 

d5d541ecde23fa2a1b258820e9abdb0c.jpg

Tavak közelében a fiókáit vezetgető hattyúkat kerüljük el. A fiatalokat védelmező öregek a szárnyukkal és a csőrükkel ütlegelve fájdalmas sérüléseket okozhatnak.

Sirályokkal találkozva, azt kell figyelembe venni, hogy fő táplálékszerzési módszerük a kalózkodás. A kisebb testű madarakat addig zaklatják míg a megszerzett táplálékot el nem ejtik vagy fel nem öklendezik. Emberekkel szemben nem várják meg míg megkínálják őket, inkább fizikai erejüket kihasználva megszerzik amit akarnak.

Angry Birds Tovább
ez ehető, ez meg nem

ez ehető, ez meg nem

Mindenki szeretné ha madarai szépek, egészségesek, boldogak, kiegyensúlyozottak lennének. Szeretnénk olyan jelzőkkel ellátni őket, amikkel egy baba-mama magazinban is találkozhatunk. 

Ezért kell a változatos étrendre törekednünk. A gyümölcsök nem csak finomak és ízletesek, de telítettek vitaminokkal, nyomelemekkel, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, stb. A nem szezonális gyümölcsök mindig vegyszerekkel telítettek ezért alaposan mossuk meg őket! Túlzott fogyasztásuk se ajánlott,egészségügyi problémák léphetnek fel. Ha gombás fertőzése van kedvencünknek akkor kerüljük a gyümölcsök etetését, valamint a romlandóságuk miatt csak annyit adjunk amit el is tudnak fogyasztani egy-két órán belül.

Pár gyümölcs/zöldség a leggyakoribbakból:

Alma:

apple-661726_1920.jpg

Az alma és az almafa minden része etethető a madarakkal: levelek, rügyek, virágok, ágak, kéreg, gyümölcs. A magot ne adjuk nekik amigdalin tartalma miatt. 

Barack:

peach-863349_1920.jpg

Cukorban nagyon gazdag és rendkívül gyorsan romlik. Ezért csak mértékkel etessük és csak annyit amit rögtön meg is tudnak fogyasztani. A magja szintén amigdalint tartalmaz. 

Banán:

banana-614090_1920.jpg

Magas cukortartalma miatt csak mértékkel, alkalmanként.

Cseresznye/Meggy:

cherries-1503974_1920.jpg

Gyümölcsök, ágak, rügyek és virágok is adhatók a madaraknak, mértékkel. 

Dinnye:

watermelon-red-1040100_1920.jpg

A gyümölcshús és a magvak is adhatók. Magas káliumszint miatt vízhajtó hatású így csak mértékkel.

Szilva:

plums-1741548_1920.jpg

Minden növényi rész adható madaraink számára: levelek, rügyek, ágak, virágok, termés.Vitaminokban és nyomelemekben gazdag. Az összes szilvafaj etethető.

Hagyma:

bulb-1239423_1920.jpg

Tioszulfát tartalma miatt az összes hagymaféle mérgező, vörösvérsejtjeiket károsítja.

Kukorica:

corn-1547888_1920.jpg

A friss zsenge kukorica az egyik kedvence madarainknak. Adjuk nyersen vagy főve, de sótlanul.

Uborka:

cucumbers-849269_1920.jpg

97%-os víztartalma mellett kalóriaszegény táplálék. Káliumot, kalciumot, magnéziumot, folsavat, C-vitamint tartalmaz. 

Paradicsom:

tomatoes-1280859_1280.jpg

Csak az érett paradicsom adható, minden más része mérgező. Magas foszfortartalma és savassága miatt csak alkalmanként ajánlott.

Burgonya:
fresh-potato-2145499_1920.jpg

A burgonya zöld növényi része, illetve héj alatti területe, csírái szolanin tartalom miatt mérgező. Magas kalória-, keményítőtartalmú. Emésztési problémákra, kóros soványság esetén jótékony hatású. Csak főzve adjuk.

Tök:

pumpkins-1642277_1920.jpg

Kedvelt eleség, nemcsak a termést de a tökmagot is szeretik. Magas olajtartalma miatt csak mértékkel kapják, illetve vízhajtó hatása miatt vesebeteg madárnak ne adjuk.

ez ehető, ez meg nem Tovább
Fülemülék éjszakája

Fülemülék éjszakája

Az egyik legszebb énekhangú madár a fülemüle. A gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel. További különlegessége, hogy a hímek nem csak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek.

a_058_1258407_europress_eza.jpg

Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat.

"A mily fönséges szép a fülemüle éneke, olyan egyszerű a ruházata. Sötétbarna szeme szinte lángol és megmondja annak, a kinek fogékony a szíve-lelke, hogy ez a szem nemes tekintetű." / Herman Ottó/

fulemule3.jpg

Hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. A tavaszi vonulás Április vége és Május elejére esik. A hímek a megérkezésüket követően azonnal énekelni kezdenek késő délutántól kora estig.

  • 1924 Májusában, a rádió hőskorában, Angliában a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel.
  • Handel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak.
  • Oscar Wilde "A csalogány és a rózsa" című novellájának főhős csalogánya a dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán
  • Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

Az ember hangképző szervei nem képesek a csalogányének leutánzására, de történtek / nem is sikertelen / kísérletek a leutánzására.

 

 

 

Fülemülék éjszakája Tovább
Tojnak a kocsinkra

Tojnak a kocsinkra

A madarak legfontosabb érzékszerve a szem. Ez nem meglepő, szükség van rá a repüléshez. A szemük lehetővé teszi az ibolyán túli spektrum, a polarizált fény érzékelését is.

pigeon-1047914_1920.jpg

Ha azon bosszankodunk, hogy a madarak piszkítják a kocsinkat akkor az is jusson eszünkbe, hogy lehet nem is a madárban van a hiba hanem az autóban. Egy Brit felmérés legalábbis ezt állítja.

5 városban / Brighton, Glasgow, Leeds, Manchester, Bristol / szemrevételeztek 1140 kocsit.

  1. Piros: 18 százalékos találati aránnyal vezeti a listát.
  2. A második legnépszerűbb madár wc a kék kocsi, 14százalékkal.
  3. A bronzérem a fekete színűeké 11 százalékkal.
bird-poop-on-car.jpg
A fehér autóknak a 93 százaléka maradt makulátlan, míg a zöld színűeket le sem piszkítják: 100-ból mindössze 1 volt szennyezett.

 

 

Tojnak a kocsinkra Tovább