Nevetnek-e a madarak?

2018. május 22. 17:09 - Városi Madár

Nem csak nevetnek, harsányan és hosszasan kacagnak. A 40-45 centiméteres kacagójancsi /kookaburra/, Ausztrália lakosa az egész családot bevonja a kacarászásba, ezzel a területét védve.
kookaburra-1577111_1920.jpgNem kell azonban messzire utaznunk, ha ehhez hasonló élményre vágyunk. 2000 évvel ezelőtt háziasították és azóta az egész világon elterjed, így hazánkban is megtalálható a kacagó gerle.


A tél végéhez közeledve a zöld küllő is hallat kacagó kiáltásokat területvédelmi és udvarlási célból.
green-woodpecker-92610.jpg

 

Szólj hozzá!

Meleg, Melegebb, Legmelegebb

2018. május 12. 15:43 - Városi Madár

"A hőmérséklet emelkedésével szintén nő a kiszáradás kockázata. Fokozott odafigyelést igényel, hogy szervezetünk megfelelően hidratált legyen." /kertvarosipatika.hu/ Nincs ez másképp madarainkkal sem.
img_3451.jpg
Nekik is szükségük van rá, hogy naponta többször is ihassanak és fürdeni is szeretnének. Az egyre szárazabb napokban és hetekben, egyre nehezebb folyadékhoz jutniuk. "Az emberkövető madárfajok többsége még akkor csatlakozott hozzánk, amikor eleink még hagyományos, alapvetően háztáji állattartó gazdálkodást folytattak. A jószágok takarmánya és gyakran ürüléke is, valamint az általuk vonzott rovarok egész évben táplálékot, a baromfiudvarok talaja porfürdőt, itatójuk pedig ivó- és fürdőhelyet biztosított számukra." /mme.hu/ Ahogy eltűnnek a háztáji állatok, velük együtt szűnik meg az itatójuk által biztosított víz lelőhely.
img_5383.jpgimg_5395.jpgHa szeretnénk továbbra is gyönyörködni hangjukban, akkor biztosítsunk számukra itatót. Szinte bármi alkalmas erre. Akár egy nagyobb virágalátét is megfelel. 

#itatomamadarakat
img_3277.jpg

Szólj hozzá!

A kilátó átmenetileg nem látogatható,

2018. május 03. 10:36 - Városi Madár

mert gólya készül fészkelni rajta!

Nem látogatható Nagyröpdében a kilátó, mert birtokba vette egy tartósan sérült gólya. A madár kitartóan védelmezi is új otthonát, így az érdeklődők egy ideig innen nem szemlélhetik a természetet. Május 1-én a látogatók jelezték a Hortobágyi Madárparknak, hogy a kilátót birtokba vette egy gólya. „Nem túl agresszíven, de annál félelmetesebben” védelmezi is új lakhelyét, távozásra szólítva fel a gyanútlan látogatókat. Reggel még csak 2-3 kisebb faágat láttak a kilátón, melyet a madárpark kollégája eltávolított gondolván, biztos a gyermekek vitté őket fel magukkal. A kilátót, mint a röpde legmagasabb, de lábon is megközelíthető pontját választotta fészkének helyéül a sérült gólya, ezzel imponálva a kiválasztott hölgynek. Az esélyt mindenképp megkapta, mert a hódítás és sikeres fészekrakás érdekében a kilátó átmenetileg nem látogatható.
image.jpgforrás: Hortobágyi Madárpark -Madárkórház Alapítvány

Szólj hozzá!

Hatalmas a kivi tojás

2018. május 02. 12:16 - Városi Madár

A kivi Új-Zéland nemzeti szimbóluma. Röpképtelen madarak, kifejlett példányaik 1-4 kg tömegűek, magasságuk pedig 35-65 cm között változik. A kivifélék éjszakai madarak: a nappalokat az üregük mélyén töltik, éjjel pedig az erdők, bozótos területek talajában lakó lárvákkal, rovarokkal, puhatestűekkel táplálkoznak. A kivifélék példányai monogám hím-nőstény kapcsolatokban élnek, amely élethosszig tart. A madarak élettartama egyébként meglepően hosszú: néhány tíz év.
kiwi-bird-1280x640.jpegA tojók egy alkalommal (a déli félteke szerinti tavasszal) 1 tojást raknak le a kb. 1 méter hosszú üregük végében. A tojás hatalmas méretű: tömege a tojó testtömegének 20-25%-a, a tojások mindegyike körülbelül 12 centiméter hosszú és 8 centi széles. Érdekes módon a tojáson legtöbbször a hím kotlik, mintegy 2 hónapon keresztül. A hímeknek erre a célra speciális költőtasakjuk alakult ki. Tojásaikat csak éjjel, a táplálkozásuk idejére hagyják magukra. A hatalmas tojásból kiindulva sokáig azt gondolták a tudósok, hogy a kivik egy több száz évvel ezelőtt kihalt, nagy testű, emuszerű futómadár, a moa egyre kisebbé váló leszármazottai, és a tojások valamiféle evolúciós hiba folytán megmaradtak nagynak. Mivel a kivik a struccalakúak rendjébe tartoznak, az elmélet egész sokáig tartotta is magát. A legújabb tudományos álláspont viszont már az, hogy nem evolúciós balesetről van szó, inkább arról, hogy a jellemzően egyszerre csak egy tojást rakó kivik szaporodási módja közelebb áll az emlősökéhez, mint a többi madáréhoz.
19953931_92520c97db474cb4af2d04dc6f80c87e_wm.jpg
19953939_c8bf86bf06d89d8a898554a739f51689_wm.jpg/forrás: index.hu/

Szólj hozzá!
Címkék: tojás madár kivi LOL