Visszatért a tél!

2018. március 18. 18:05 - Városi Madár

Hazatért madarainkat váratlanul fogadta a hideg és a hó. 
A nem itthon telelő madaraink vannak és lesznek bajban az elkövetkezendő napokban. Nem találnak élelmet és annyira nem is ismerik az etetőket. Megérkeztek a kenderikék, a barázdabillegetők és itt van a rozsdafarkú is. 
white-wagtail-2786117_1920.jpg
Vagyis sokkal többen vannak mint télen, így érdemes több helyre is kitenni az élelmet:

 • Ne csupán magokat, hanem főtt tésztafélét, főtt rizst is tegyünk ki. Illetve a lágy macskaeledel is jól jön, gondoljunk a rovarevőkre.
 • Egy marék magot meg is törhetünk, nem mindegyik madár tudja olyan ügyesen kibontani a napraforgót/tökmagot, mint a nálunk telelők.
 • Szedjük le az alma héját, így könnyebben tudnak falatozni belőle.
 • Csontkukacot semmiképp se adjunk a madaraknak!

storks-2525893_1920.jpg

Gólyák etetése:

 • Ha etetésre kerül a sor érdemes úgy etetni, hogy mindig ugyanaz az ember végezze a munkát, vagy legalább ugyanabban a ruhában. Ennek 2 oka van. A madár így könnyebben azonosítja be gondozóját illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez fog kötődni. Ez azért fontos mert nem szabad túlzottan megszelídíteni a madarat, hogy a későbbiekben az emberben ne az ennivalót adó társat lássa. Mert akkor nem lesz félelem érzete.
 • Eleinte a tartózkodási helye közelében, jól látható helyre kell letenni az élelmet akkor amikor a madár is ott van. Érdemes valamiféle hangot adni amikor új étel kerül lerakásra. /Pavlovi reflex/ Csengő, síp, fütty, de ne legyen túl hangos.
 • Egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elijesztik. Helyezzük ki a neki szánt táplálékot és hagyjuk el a területet, legalább 50-60 méterre. 
 • 2 ujjnyi darabokra vágva menjek neki minden. Ha csak húst kap és csontos húst nem, akkor kalciumot kell hozzá keverni. 
 • Sertést nem ehet! Marha minden része apró csíkokra vágva, csirke, csibe, és a többi szárnyas, patkány, egér, hal.  Farháttal óvatosan mert hegyes éles csontok vannak benne. Helyette csirke kacsa libafej kalapáccsal szétzúzva. A kacsa csőrét el kell távolítani. Mindig annyi eledelt kell neki adni amennyit megeszik. Napi 2-3 alkalommal meg lehet próbálni de ez lehet több is és kevesebb is.

Forrás: sokszinű vidék

Szólj hozzá!
Címkék: hír madár gólya

A felmelegedés miatt egyre kisebbek lehetnek a madaraink

2018. március 09. 14:19 - Városi Madár

sparrows-2759978_1920.jpg
A klímaváltozás okozhatja egyes madarak testméretének csökkenését.
A The Auk: Ornithological Advances folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, hogy a rendkívüli meleg komolyabb hatással lehet a madarak testméretére, mint a nagy hideg.
Ausztrál kutatók, Ausztrálián és Új-Zélandon 30 helyről, egyenként negyven házi verebet gyűjtöttek be. A publikált tanulmányból kiderült, hogy ahol tikkasztóak voltak a nyarak ott kisebb volt a verebek teste, mint ott, ahol rendkívül hideg volt a tél.
A melegebb helyeken felnőtt madarak testmérete akkor is kisebb volt, ha élőhelyükön a telek is különösen hidegek voltak.

„Ez valószínűleg egy alkalmazkodási válasz lehet, ami lehetővé teszi, hogy az állatok jobban el tudják viselni a megváltozott körülményeket" - jelentette ki Simon Griffith, a sydneyi Macquarie Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Samuel Andrew, a kutatás vezetője hozzátette: amennyiben a madarak méretének csökkenése fontos része a melegebb klímához való alkalmazkodásnak, akkor azok a madarak, amelyeknek testmérete nem változik a hőmérséklet-emelkedésre válaszolva, a legsérülékenyebb fajok közé kerülhetnek.
sparrows-2763553_1920.jpg
forrás: ng.hu

Szólj hozzá!
Címkék: hír veréb madár

Madarat tolláról

2018. március 02. 05:00 - Városi Madár

A madarak tollát már a történelem előtti időkben is hasznosítottuk, de ez csak a háziasítás után vált rendszeressé. Volt fejfedő- illetve ruhadísz, rangjelölő szimbólum, íróeszköz, párnatöltelék, fegyvertartozék. A világ legnagyobb tollforgalmát Kína bonyolítja. A ludak rendszeres tépése csak a Kárpát-medencében vált állattenyésztési technológiává.
A toll történetileg idősebb mint maguk a madarak. A hámban lévő szemölcsök /papilla/ differenciálódása eredményezi ezt a sajátos szaruképletet. A nyél a papilla közepéből alakul, majd az felrostozódik, ebből a nyélből kétoldalt lépnek ki az ágak majd a sugarak.
spring-289527_1920.jpgA madarak bőre nagyon vékony. Minthogy a testüket toll borítja így a bőrnek nincs olyan funkcionális szerepe mint a hőszabályozás vagy hogy védje a testet a külső behatásoktól.
A tollnak 2 része van: a szár és a zászló. A szár zászlómentes része a cséve, elkeskenyedő része a tolltüszőbe illeszkedik és finom rostokkal rögzül benne. A szár két oldalához csatlakozik a zászló, mely oldalra hegyesszögben kilépő tollágakból áll. Ezekről erednek a sugarak amelyeken nagyságuktól függően 1-2 horg ül. Ezek a horgok körülbelül 60-90 fokos szögben egymásra fekvő sugarakat egymáshoz rögzítik.

A tollaknak 4 fő típusa ismert:

 •  pehely- vagy testtollak
 • kantár- vagy fedőtollak
 • evező- és kormánytollak
 •  módosult dísztollak

A madarak többségénél nem egyenletesen de nem is véletlenszerűen borítják be a testet. A tolltüszők egyenletes elosztása csak a futómadarakra és a pingvinekre jellemző. A testfelület körülbelül 25%-át nem fedik le, ez a kopasz terület.
pen-849451_1920.jpgA tollruha, tollazat jellemző a madárfajra, a mindenkori állapota pedig az életkor és az ivar jelzője.
Csibekortól a felnőtté válásig több tollváltás zajlik le az állat életében. Ugyanabban a tüszőben 4 generáció fejlődik ki egymást követően. Az új tollkezdemény mindig kilöki a már elhalt elődjét. A toll színét a bőrben lévő melanociták és a tüszősejtek kölcsönhatása dönti el. Ha a festékanyagok hiányoznak a tollazatból akkor a madár albínó lesz.

A toll kémiai összetétele

összetevő

Víz:

N-tartalmú vegyületek

Zsír:

Hamu:

Kén:

Klorid

Foszfát:

Kovasav:

%

42,65

53,63

1,69

2,03

2,57

0,53

0,34

0,22

A tollak száma fajonként változik, a legtöbb toll egy hattyúfaj /több mint 25.000 darab/, a legkevesebb egy apró kolibri testén fordul elő /körülbelül 940 darab/.
bird-feather-449940_1920.jpgTörtént, hogy Kr.e. 390-ben Brennus gall vezér harcosaival éjjel beosont Rómába, azt felgyújtotta, és csak Juno, az otthon istennőjének szentélyében tartott áldozati ludak gágogása ébresztette fel az őröket. Ettől fogva évente egyszer megtartották a ludak szent ünnepét.

Szólj hozzá!

Kedvenc madárdalom

2018. február 18. 04:59 - Városi Madár

Aki megfigyeli a madarakat, sok mindent megtudhat énekükből. Fontos szerepet tölt be életükben az akusztikus kommunikáció. Szinte az összes szárnyas képes valamilyen hang megformálására, de csak az egyharmaduk tud énekelni. Minden lelkes madárbarátnak van egy dallama amit bármikor felismer. Így jött létre ez a lista, a hazánkban fellelhető énekes madarak egy részéről. A poszt alján egy szavazással, hogy mindenki letehessek voksát a kedvence mellett.

1. Fülemüle:
Az egyik legszebb énekhangú madár a fülemüle. A gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel. Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat.

 2. Vörösbegy:
Halk füttymotívumokkal induló, erőteljes trillázással véget érő éneke már Március második felében hallható. Lágy éneke az alkonyati órákban is felcsendül. A domb-, és hegyvidékek madara.

3. Sárgarigó:
Európa jelentős részén, de még Észak-Afrikában is él az aranymálinkó azaz a sárgarigó. A hímek gyakran hallatják flótázó* éneküket, amit a népnyelv a " Huncut a bíró" kifejezéssel illet. 
"Belefújtam a muzsikába: hát olyan szépen szólt, hogy örömömben tátva maradt a szám. Nem tudtam, ma sem tudom, mit csinálhatott a sípjával az az ezermester tót, de egészen úgy tilliózott, mint a sárgarigó." /Kincskereső kisködmön/

4. Énekes nádiposzáta:
Nagyon jó hangutánzó, az egyetlen európai faj, amely afrikai madarak hangját is utánozza. Bokrosok, csalánosok, ligetes erdők szegélyei, folyóárterek vagy gabonatáblák lakója.

5. Ökörszem:
Egyik legkisebb termetű madarunk. testhossza 9-10 centiméter. 

6. Füsti fecske:
Az első madár érkeztéhez rengeteg hagyomány kötődik. Jászladányban a tenyerükbe fújnak, hogy egész évben szerencsések legyenek, Jászberényben úgy tartják, hogy az érkeztekor hátra dobott marék föld mind kaporrá lesz. Bácsban a falusiak a kezüket a falhoz ütötték, hogy abban az évben sok búzájuk teremjen. Április és Május kiemelt fecskevédelmi időszak.

7. Mezei pacsirta:
A mezei pacsirta éneke ihlette Percy Bysshe Shelley "Egy mezei pacsirtához" című költeményét. Népies nevei: szántóka, dalos pacsirta, szántó pityer.

8. Széncinege:
A nagyobb testalkatú cinegefélék közé tartozik. Megismerhetjük a "nyitnikék" és a "ti-cső" kiáltásairól. 

9. Tengelic:
Népi elnevezése: stiglic. Az egyik leggyakoribb pintyfélénk. Aki esetleg télen eleséget kínál a környéken élő madaraknak már találkozhatott velük, ugyanis csapatokban járnak. 

10. Fekete rigó:
Két rigó beszélget. Azt mondja az egyik:
- Te, az a dallam, amit az előbb fütyültél, nagyon tetszik nekem. A saját szerzeményed?
- Ááááá, dehogy. Azt a pacsÍRTA!
A rigók a dalukat főként szürkületkor éneklik, amikor még nincs nappal de nincs éjszaka sem. Talán ezért gondolták a kelták, hogy a daluk képes eljuttatni egyik világból a másikba. De van aki azt mondja, hogy pont arra jó a rigó ének, hogy vissza találjon a jelen világba mert elriasztja a "csalóka" emlékeket.
 

Szólj hozzá!