Bird Sound/MadárHang #9

2017. augusztus 18. 14:31 - Városi Madár

European Serin/Csicsörke

Szólj hozzá!

Vigyázz nagyfeszültség! Életveszélyes! /E.ON/

2017. augusztus 15. 09:00 - Városi Madár

Az elmúlt időszakban elharapódzni látszó, áramütés által elhulló gólyák ügyével kapcsolatban kerestem fel az E.ON szóvivőjét. /email formájában/ Az állatmentők és állatvédők álláspontja ismert, a közösségi médiában számos oldalon olvasható. Ők főként a 2008-ban létrejött "Akadálymentes égbolt" megállapodást hozzák fel elsődleges példaként, miszerint 2020.01.31.-ig a teljes középfeszültségű hálózatot madárbiztossá kell tenni.
vigyazat_nagyfeszultseg.jpg
Azt a 3 kérdést tettem fel a legutóbbi elhullások után, amik a projekt ismeretében a legkézenfekvőbbnek tűntet:
- Az említett időpontig valóban végbe fog menni a tervezet?
- 2008 óta mekkora területet sikerült madárbiztossá tenni?
- Illetve az elszenvedett természetvédelmi károk enyhítésére kíván e további lépéseket tenni  a vállalat?
Kisvártatva meg is érkezett a terjedelmes válasz:
storks-2525893_1920.jpg

"Kiemelt programjaink és erőfeszítéseink ellenére sajnos minden évben találkozunk ilyen balesetekkel. Kollégáinkkal folyamatosan azon dolgozunk, hogy ilyenek egyre kevesebbszer forduljanak elő.
Több évtizedes és nagyon összetett, nemzetközi szintű probléma a madarak védelme áramhálózati szempontból. A madarak természetes élőhelyeinek szűkülésével, "hálózatra költözésével", egyre gyakrabban emberközeli életmódjával a kérdés újabb szintre került. Társaságunk kiemelt ügyként kezeli és tudatos akciótervekkel dolgozik hazánkban a kérdés fokozatos és megnyugtató rendezésén.

Az E.ON 80 ezer km hosszúságú hálózatot üzemeltet. Az újonnan épített hálózatok esetén, valamint a hálózati rekonstrukciós munkák során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy azok minél jobban illeszkedjenek az élő környezetbe, ennek köszönhetően az elmúlt 10 évben már kizárólag madárbarát hálózatokat épít társaságunk Magyarországon. Meglévő hálózatainkból évente 2-300 km közép- és 3-400 km kisfeszültségű  hálózatot alakítunk át madárbaráttá és szerelünk fel madárvédelmi eszközökkel mintegy 1,5 milliárd forint fejlesztési forrást költve el erre a feladatra. Ezt a munkát a nemzeti parkokkal és szakmai szervezetekkel együttműködésben végezzük.

Társaságunk az Akadálymentes Égbolt program tagjaként 2008 óta együttműködik minden a programban részt vevő szervezettel, hatósággal annak érdekében, hogy közösen intézkedéseket tegyünk a különösen érzékeny területeken az erősáramú hálózatok madárbaráttá tételében. Munkánk szakmai felügyeletét a Nemzeti Park Igazgatóságok látják el, akikkel közösen tervezzük meg évente a legfontosabb beavatkozások helyét és madárbaráttá tétel módszereit. Megállapodásainknak megfelelően haladunk. A Hortobágy Projekt keretében 2014-ben fejezte be társaságunk  118 km szabadvezeték madárvédelmi szempontú földkábelesítését és 36 oszloptranszformátor madárvédelmi átépítését mintegy 1,8 milliárd forint értékben. 2015-ben tovább folytatva a programot, további 200 km szabadvezetéket építettünk át madárbaráttá, további 328 millió forint értékben.

A hálózati korszerűsítéseinken túlmenően a Magyar Madártani Egyesület munkáját támogatva biztosítjuk a feszültségmentes területet és a szükséges eszközöket a gólyagyűrűzésekhez, emellett kisebb szervezeteket (pl. Dömösi Vadmadár Mentőközpont) és önkormányzatokat is aktívan támogatunk.
Pénzügyi vállalásainkkal együtt energiát fektetünk a még inkább az élő környezetbe illeszkedő hálózatok kialakításába és a meglévő erősáramú hálózataink ezirányú fejlesztésébe.
Az újonnan létesülő hálózatainkat minden esetben madárvédelmi eszközökkel látjuk el, mint pl. madárkiülők, láthatósági jelzőgömbök, szigetelt, burkolt kereszttartók, madárvédelmi szigetelő papucsok.

Mivel ez a kérdés Európa minden olyan területén felmerül, mely a madarak vonulási útvonalaiba esik, s mely a madarak természetes élőhelyének szűkülésével egyre égetőbb kérdéssé válik, nemzetközi szinten tanácskoztunk az E.ON vállalatokkal, hogy az esetleges jó gyakorlatokat átvehessük. Sajnos azonban még nem találtunk olyan újító megoldást a nemzetközi gyakorlatban sem, amely hatékony megoldást kínálna. Ráadásul amely megoldás a gólyákat megvédi, az a kis testű madarak számára veszélyforrást jelenthet. Éppen ezért már most őszre iparági egyeztetést kezdeményezünk az ország minden áramhálózatának üzemeltetőjével, hogy erre a mindenkit érintő problémára reális, megvalósítható megoldást találjunk. E mellett felvettük a kapcsolatot egy hazai innovatív, start up központtal is, mellyel közösen Hackathon design módszertannal fogunk dolgozni a megoldás keresésében."
2017-14-08-23-42-20.jpeg
Maga a probléma és annak megoldása valóban komplex és hosszadalmas, valamint az állatmentőket és védőket is meg lehet érteni. Mindenesetre nem véletlenül hívják a multit, multinak és nem szeretetszolgálatnak. Kívánok az E.ON-nak további jó /és lehetőleg gyors/ fejlesztéseket, valamint reméljük, hogy a későbbiekben elmaradnak ezek a sajnálatos esetek.
storks-1598322_1920.jpg

Szólj hozzá!

Hírességek Csarnoka #2

2017. augusztus 13. 09:00 - Városi Madár

Van ami vírusvideóként tűnik fel és pár hét múlva feledésbe is merül, és vannak a "Klasszikusok". Az első Hírességek Csarnoka posztban az utóbbiak szerepeltek. De mi van azokkal a "sztár"-okkal akik ugyan olyan gyorsan tűnnek el a köztudatból, mint amilyen gyorsan naggyá lesznek?

Ilyen volt az a fakopáncs is aki Chicago-ban egy esős napon a repülés helyett a potya fuvart választotta.Ez a pelikán 3 évvel ezelőtt napok alatt meghódította az internetet, majd a hét videójának is kinevezték.Persze vannak olyan madarak is akik természetükből fakadóan többször kerülnek a rivalda fénybe. A sirályok szárnyakkal felszerelt kalózok. Kiabálnak, zaklatnak, lopnak és cseppnyi félelmet sem mutatnak az emberek közelében. Ők a madárvilág igazi rosszfiúi.
A városi galambokkal kapcsolatban mindig is vegyesek voltak és lesznek a vélemények. Ettől függetlenül az biztos, hogy fotózni és videózni is szereti őket a többség.

Szólj hozzá!

Meleg, Melegebb, Legmelegebb

2017. augusztus 09. 08:20 - Városi Madár

"A hőmérséklet emelkedésével szintén nő a kiszáradás kockázata. Fokozott odafigyelést igényel, hogy szervezetünk megfelelően hidratált legyen." /kertvarosipatika.hu/ Nincs ez másképp madarainkkal sem.
img_3451.jpg
Nekik is szükségük van rá, hogy naponta többször is ihassanak és fürdeni is szeretnének. Az egyre szárazabb napokban és hetekben, egyre nehezebb folyadékhoz jutniuk. "Az emberkövető madárfajok többsége még akkor csatlakozott hozzánk, amikor eleink még hagyományos, alapvetően háztáji állattartó gazdálkodást folytattak. A jószágok takarmánya és gyakran ürüléke is, valamint az általuk vonzott rovarok egész évben táplálékot, a baromfiudvarok talaja porfürdőt, itatójuk pedig ivó- és fürdőhelyet biztosított számukra." /mme.hu/ Ahogy eltűnnek a háztáji állatok, velük együtt szűnik meg az itatójuk által biztosított víz lelőhely.

img_5395.jpg

img_5383.jpg
Ha szeretnénk továbbra is gyönyörködni hangjukban, akkor biztosítsunk számukra itatót. Szinte bármi alkalmas erre. Akár egy nagyobb virágalátét is megfelel.

#itatomamadarakat
img_3277.jpg

Szólj hozzá!

Ásványi anyagok, vitaminok és a többi

2017. július 19. 13:18 - Városi Madár

A betegségekkel szemben való ellenállósághoz, az egészséges fejlődéshez, a probléma nélküli vedléshez, a fiókák egészségkárosodás nélküli felneveléséhez, ásványi anyagokra, vitaminokra és nyomelemekre is szüksége van madarainknak. A kalcium és foszforigény kielégítésére régóta bevált módszer a porrátört tojáshéj etetése. Ajánlatos előtte néhány percig sütőben hevíteni a kórokozók elpusztítása miatt.  De tapasztalatok szerint a belső héjhártya eltávolítása után a napon történő szárítás is megfelelő. Egy etetőben mindig legyen belőle a madaraink előtt, de a lágyeleségükre is rászórhatjuk.
egg-1600502_1920.jpg
Szintén elterjed kalcium- és foszforforrás a szépia (tintahal) csont is. A kalitka rácsai közé szoríthatjuk be, ahonnan a madarak kicsipegetik. Díszállatkereskedésben beszerezhető kagyló és vöröskő keverékét tartalmazó ásványi anyag, mely fontos a madarak megfelelő emésztéséhez és az ásványi anyagok pótlásához.
Jól bevált folyékony vitaminkészítmény a Jolovit. Bármely állatfajnál használható és az összes fontosabb vitamint tartalmazza.
jolovit.jpgHasonlóan széles körben alkalmazható a Phylasol Combi vízoldékony, por alakú vitaminkoncentrátum is. A külföldön már jól bevált készítmények, melyek speciális összetételben, kimondottan díszmadarak részére készültek, néhány éve hazánkban is beszerezhetőek. Ilyen többek között az Orlux Omni-vit, Muta-vit nevű készítményei, melyek por alakú speciális vitamin és aminosav készítmények.  Elősegítik a kedvező kondíciót, a jobb tenyészeredményeket, a gyorsabb növekedést. A cég a készítmények használatát legyengült szervezetnél, stresszes állapotban, fiókanevelésnél, fertőzések során, az immunrendszer gyengülésekor és a normális kondíció megőrzése érdekében ajánlja.

muta-vit-oiseau-mue-oropharma-versele-laga.jpg

oropharma-omnivit-multivitaminico-para-aves-mta-4473.jpgEmellett madaraink előtt folyamatosan friss ivóvíznek kell állnia. A nyári hónapokban naponta kétszer is szükségessé válik az ivóvíz cseréje, ugyanis a melegben a víz gyorsabban megposhadhat, a baktériumok is könnyebben elszaporodhatnak benne. Ha az ivóvízbe néhány csepp almaecetet öntünk, annak enyhe savassága meggátolja a baktériumok szaporodását és egyéb jótékony hatása is van.

Szólj hozzá!