Ti Küldtétek Vol.7

2017. november 21. 12:08 - Városi Madár

Bertalan Fruzsina fotója

Szólj hozzá!

A legkisebb Európában

2017. november 20. 06:00 - Városi Madár

kralicek-ohnivy_via78ju.jpg
A királykák Európa legkisebb madarai, 2 fajuk hazánkban is előfordul. A gyakoribb a sárgafejű a ritkább a tüzesfejű királyka. Mindössze 9 centiméter és tömegük sokszor az 5 grammot sem éri el. Rövidtávú vonulók, de bizonyos populációik egész télen kitartanak a költőhelyükön. Ilyenkor is pókokat és rovarmaradványokat fogyasztanak, ugyanis vékony csőrük nem alkalmas a magok felcsipegetésére. Az ágak előtt kolibri módjára szitálnak, így kapják el a rovarzsákmányaikat. Általában lucfenyvesek közelében él. Bizalmasnak mondható madárka, pár méterre megközelíti az embert. Ha magas "szi-szi-szi" hívogató hangot hallunk, akkor egy királykához van szerencsénk. 
Nevüket a fejükön lévő élénk foltról kapták, ami a hajdani királyok koronáira emlékeztet. 
870x489_oiseau_roitelet_huppe_aubrylia_centerblog.jpg
Évente két fészekaljat nevelnek. Mivel az első költés sokáig elhúzódik, a tojó a fiókák 1 hetes korától új fészekalj építésébe kezd. Ekkor a hím veszi át a már kikelt kicsinyek gondozását. Átlagosan 7-11 tojást rak le, amit a tojó egymaga költ ki.

Szólj hozzá!

Ne etesd a vízimadarakat!

2017. november 08. 06:00 - Városi Madár

kacsa.jpg
Szinte egész évben zajlik a vízimadarak etetése, de azzal tisztában vagyunk e, mit adhatunk nekik? A "nyeli, mint kacsa a nokedlit" mondásból adódóan tudjuk, hogy egy kiló kenyér pillanatok alatt eltűnik. Ez értéktelen és káros számukra, tele van kalóriával de semmi tápértéke nincs. Ezután már rendes élelmet nem keresnek, így gyorsan alultápláltság jelentkezik. 
A gyakori kenyér evés egy angyalszárny nevű betegség kialakulásához vezet. Ennek csont- és tollnövekedési rendellenesség a végeredménye, ami röpképtelenséget okoz. 
1024px-angelwing.jpg
Továbbá kikapcsolja a téli vonulási reflexet, növeli a zsúfoltságot így a madarak közti agressziót, és még számos problémát hordoz magában. 
A tavak partjain található "egészségesnek" titulált madáreleség adagoló automatákkal csak azok tulajdonosai járnak jól, a szárnyasok nem. 
Ha helyesen akarunk cselekedni, kerüljük a vízimadarak etetését, bármilyen táplálékról legyen szó.

10 komment