Szerelem Madár

2017. február 17. 05:14 - Városi Madár

Ez a kis madár mindig elfoglaltnak tűnik. A kalitkában mindig "dolgozik" valamin főleg ha egymagában tartjuk. Az angol irodalomban "love bird" névre keresztelt törpepapagáj az egyik legismertebb és legkedveltebb papagáj. A szerelem madár elnevezést azzal érdemelte ki, hogy ha látunk valahol üldögélni egyet akkor biztos ott van mellette a párja is. Aprók, mozgékonyak és rengeteg színváltozatuk létezik a tenyésztésnek köszönhetően. Testhosszuk körülbelül 15 centiméter.

love-birds-1454325_1920_1.jpg

A hím és a tojó első ránézésre teljesen egyforma, a tollazatukban nincs különbség. A hímek feje kisebb és kerekebb, illetve a medencecsontjuk egybefüggő míg a tojókénál elől néhány milliméter hézag van. Vannak köztük szemgyűrűs és szemgyűrű nélküli fajok. A fiatalok színezete halványabb. Tenyésztése nem mondható nehéznek, csak elegendő ágat kell biztosítanunk amiből elkészítik a fészkük. Megfelelő páratartalom mellett megbízhatóan költenek. Ha azon gondolkodunk, hogy keresztezzük a színeket arra érdemes figyelni, miszerint egy szemgyűrűst egy nem szemgyűrűssel keresztezünk akkor a kikelő fiatalok meddők lesznek.

parrots-277093_1920.jpg

A hangjuk olykor éles de nem elviselhetetlen, az idegent jelzik vele. Általában jól kijön fajtársaival de előfordul /leginkább kolóniás tartás esetén/ hogy egy-egy kiszemelt példányt addig üldöznek míg az el nem pusztul, vagy lecsípik körmét esetleg lábujját. Tápláléka a köles, a zab, a fénymag, a muhar. Igényli az olajosabb magokat, a gyümölcsöt és/vagy zöldséget és a lágyeleséget is.

A törpepapagájok gyakran csipkedik a kalitka részeit. Amikor szabadon vannak akkor a berendezést is megrongálhatják ezzel a szokásukkal. Ez egy teljesen normális és ösztönös viselkedés. Az is okozhatja ezt, hogy nem kap elég gritet a madár ami könnyítené az emésztését. Ennek a pótlása megoldhatja ezt a problémát. Esetleg ha felkeltjük az érdeklődését néhány ártalmatlan tárgy iránt. /egy fadarab/

parrot-561875_1920.jpg

A csőrük és a karmuk túl nagyra nőhet amitől kényelmetlenül érezhetik maguk. Egy megfelelő vastagságú ülőrúd a karmok folyamatos kopásában segíthet.

Az egészséges törpepapagájnak fényes a szeme. Ha tollát borzolja vagy fejét a szárnya alá dugja az lehet a betegség első jele.

Válasszuk ki a megfelelő színezetet és sok örömünk lesz benne.

lovebirds-4234_1920.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr2012267594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gillotte 2017.02.18. 22:58:26

Ők mennyire szelídíthetők? Vagy ez is olyan, mint a hullámosnál, hogy inkább személyiség, mint fajtafüggő? Volt olyan hullámosom, akit képtelen voltam megszelídíteni, a másik pedig az első naptól tündéri volt. A törpéknél hogy van ez?

Városi Madár 2017.02.19. 19:06:04

@Gillotte: Egy törpe papagáj sose lesz annyira játékos mint egy hullámos. Természetesen egy bizonyos szintig minden madár szelídíthető. Sok függ a madár életkorától, egy idősebb madarat sokkal nehezebb megszelídíteni és az már sose lesz kezes mint azok a papagájok akiket "gyermek" koruktól fogva kézhez szoktatnak. Nehéz olyan tenyésztőt találni, de megoldható akik külön kérésre kézzel nevelik a fiatal madarakat ha tudják, hogy házi kedvencként lesznek tartva. Természetesen kellő türelemmel minden madár szelídíthető, csak a szelídség mértéke nem mindegy. Függ a madár személyiségétől, a korától, a környezettől, a folyamattól. De mivel ez nagyon összetett kérdés és folyamat így a közeljövőben biztos fog kapni egy teljes post-ot. Remélem tudtam vagy a későbbiek tudok segíteni.

Városi Madár 2017.02.20. 13:21:09

@Gillotte: De ha bármi kérdésed van akkor a facebook oldalon küldj egy üzenetet:)

Gillotte 2017.02.20. 20:48:09

@Városi Madár: Nem, köszönöm a választ, nincs további kérdésem, legalábbis egyelőre, de remélem, majd fogsz írni a nimfákról is, mert gondolkodom, hogy lehetne úgymond váltanom, hogy ne csak a hullámosokkal legyek kapcsolatban úgymond, csak nem tudom, merre érdemes lépni :-)