Magyar Lúd

2017. június 11. 04:38 - Városi Madár

A libák után már a 11. és 12. században egyházi tizedet kellett fizetni. Ekkor az ország egész területén elterjedt volt a parlagi változata. A 20. században az emdeni fajtát hozták be az országba, nemesítés céljából. Később ezek kereszteződéséből alakult ki a ma ismert változata. A színe leggyakrabban fehér, de létezik tarka és szürke is. A tojó 5-6 kg, a gúnár 6-8 kg. Évente körülbelül 15 db tojást rak. Fodros tollú változata különlegesség. Szárnyfedő tollai és faroktollai szalag szerűen fodrozódnak. Itt is a fehér a leggyakoribb szín de a másik két színvariáció is megtalálható.

greater-snow-goose-284211_1920.jpg

A lúd a háziasítás során nem sokat változott. Teste nagyobb lett, nyaka hosszabb, farka pedig rövidebb. Takarmány szempontjából nem válogatós, szorgalmasan legel. Húsa kitűnő minőségű, nagy máját a külföldi piac is becsben tartja. Tollhozama jelentős volt, évente akár háromszor, négyszer is tépték. Sokáig együgyű állatként gondoltak rá, pedig az értelmesebb madarak közé tartozik. A legelő csapatok őröket állítanak akik különbséget tudnak tenni a vadász és a pásztor között.

greylag-goose-1580869_1920.jpg

Szeged vidékén hagyományosan kukoricatörés után kezdődött a libatömés. Két terméke volt a hizlalásnak, a "pecsönyés" és a "májas" lúd. Az előbbit két hétig, az utóbbit öt-hat héten át tömték sós kukoricával. Mindig szűk ólba zárták őket, hogy minél kevesebbet mozogjanak. Pecsenyelibát a Börzsöny-vidékén nyár közepén is hizlaltak és a falu búcsúnapján levágták. Sok helyen pedig szüretre hizlaltak gazdaságonként egy-két libát.

geese-1988325_1920_1.jpg
A pecsenyeliba magyar piaci árucikk volt, csak a 20. században veszített jelentőségéből.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr3912584799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.