Cher Ami

2017. december 14. 05:53 - Városi Madár

Az első világháború idején a hadseregek szívesen alkalmazták a postagalambokat kommunikációs célokra. Ezt megelőzően már az ókori keleten is kihasználták e madár adottságait. Egyes becslések szerint több mint fél millió galamb volt szolgálatban a háború ideje alatt. A velük indított üzenetek 95%-a célba ért.  
hlu35032-2.jpg
A két világháborúban a katonai galambokat a hadszíntér szinte minden területén bevetették. Lövészárkokból, léggömbökből, repülőkből sőt, még tengeralattjáróról is röptettek. 

Cher Ami

cher-ami3.jpg
Az első világháború leghíresebb madara lett. Az egyike volt annak a 600 postagalambnak amit az angolok adományoztak a Franciaországban állomásozó amerikai erőknek. A szárnyasokat még a gáztámadásoktól is védték, de így is rengetegen hullottak el. 
1918. Október 2.-án a 308-as zászlóalj magával vitte a galambot amikor benyomultak az argonne-i erdőbe. Az "elveszett zászlóalj" katonáit a németek körbezárták és napokon át támadták. Október 4.-én baráti tűz zúdult rájuk, ezért útnak indították az utolsó galambot, Cher Amit. A németek megpróbálták lelőni a madarat, ennek ellenére 25 perc alatt 40 kilométert repült. Mikor megérkezett hiányzott az egyik szeme, a mellén meglőtték és nem volt meg a lábának egy jelentős része. A jelentőhüvelyt egy ín tartotta a helyén. 

enhanced-buzz-29900-1387492173-2.jpg
Az üzenet tartalma:
"A 2746,4 koordinátájú út mentén vagyunk. A tüzérségünk közvetlenül ránk zúdítja a zárótüzet. Az ég szerelmére, állítsák le."

A galamb érkezte után megszűnt az ágyúzás. Cher Ami orvosi kezelést kapott, majd kitüntették a francia háborús érdemrenddel. /Croix de Guerre/ Az Amerikai Egyesült Államokba vitték ahol 1919. június 13.-án pusztult el. 1931-ben posztumusz beiktatták a versenygalambok dicsőségcsarnokába. Szolgálataiért megkapta a galamboknak adható amerikai aranymedált. 
Preparálták és a Smithsonian Intézetbe került. Ma az amerikai nemzeti történelmi múzeumban található. 

Az állatoknak adható legrangosabb kitüntetés a Dickin érdemérem. A kiosztott 54 éremből 18-at kutyák, 3-at lovak, 1-et egy macska és 32-t galambok kaptak. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr2113499103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolshevik 2017.12.16. 20:07:17

"A kiosztott 54 éremből 18-at kutyák, 3-at lovak, 1-et egy macska és 32-t galambok kaptak. "

a macska miért?

Városi Madár 2017.12.16. 20:52:02

@Bolshevik: Simon a kóbor macska 1948-ban került a HMS Amethyst fedélzetére. Az állatot egy fiatal matróz találta Stonecutters Island kikötőjében, és felcsempészte a hajóra. Simon hamar összebarátkozott a legénységgel. Rövidesen már a kapitány kabinjában aludt. A macska nemcsak házi kedvencként szolgált a hajón, hanem a patkány- és egérállományt is megritkította. Simon ott volt a kínai polgárháborúban is. Az 1949-es Jangce-incidensben az Amethyst erős kereszttűzbe került a folyón, és a kabint is ágyútalálat érte. A támadásban sokan ott vesztek, a kapitány sem élte túl az incidenst. A repeszekből Simonnak is kijutott, de a sérült macska felgyógyult az ütközet után. Sajnos novemberben elpusztult, amikor a plymouth-i kikötőben karanténba tették, és vírusfertőzést kapott. A macska a Jangce-incidens után nemzeti hőssé vált Angliában. A temetésén több százan vettek részt, a sírkövére a „Túlélte a Jangce folyami incidenst, teljesítette a parancsot” feliratot vésték. A hősies szolgálatáért Simonnak 2007-ben posztumusz ítélték oda a PDSA Dickin Medalt.
Ennyit sikerült összegyűjteni róla. Forrás: Index