A legkisebb Európában

2018. december 19. 18:00 - Városi Madár

kralicek-ohnivy_via78ju.jpgA királykák Európa legkisebb madarai, 2 fajuk hazánkban is előfordul. A gyakoribb a sárgafejű a ritkább a tüzesfejű királyka. Mindössze 9 centiméter és tömegük sokszor az 5 grammot sem éri el. Rövidtávú vonulók, de bizonyos populációik egész télen kitartanak a költőhelyükön. Ilyenkor is pókokat és rovarmaradványokat fogyasztanak, ugyanis vékony csőrük nem alkalmas a magok felcsipegetésére. Az ágak előtt kolibri módjára szitálnak, így kapják el a rovarzsákmányaikat. Általában lucfenyvesek közelében él. Bizalmasnak mondható madárka, pár méterre megközelíti az embert. Ha magas "szi-szi-szi" hívogató hangot hallunk, akkor egy királykához van szerencsénk. 
Nevüket a fejükön lévő élénk foltról kapták, ami a hajdani királyok koronáira emlékeztet. 
870x489_oiseau_roitelet_huppe_aubrylia_centerblog.jpgÉvente két fészekaljat nevelnek. Mivel az első költés sokáig elhúzódik, a tojó a fiókák 1 hetes korától új fészekalj építésébe kezd. Ekkor a hím veszi át a már kikelt kicsinyek gondozását. Átlagosan 7-11 tojást rak le, amit a tojó egymaga költ ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr7514496502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.