Ötödször bukkant fel hazánkban a hosszúcsőrű cankógoda

2019. október 23. 20:57 - Városi Madár

Ötödször bukkant fel hazánkban a hosszúcsőrű cankógoda. Először 1995-ben, majd 2009-ben, 2011-ben, 2013-ban és idén október 21-én, a Pest megyei Apajnál figyelték meg egy-egy példányát.
2982615806_54b98f5aeb_b.jpgAlaszkában és Szibéria északkeleti részén elterjedt faj. A fátlan tundrán fészkel, a tojó legtöbbször 4 tojását egy egyszerű talajmélyedésbe rakja. A 20-21 napig tartó kotlás kezdeti szakaszában a tojó is részt vesz, a kotlás vége felé a hím magára marad, a fiókák nevelését szintén egyedül végzi. A talajból rovarokat és lárváikat, férgeket és más gerincteleneket zsákmányol, szezonálisan jelentős mennyiségű növényi eredetű táplálékot fogyaszthat.
Az északi féltekén fészkelő madár vonulási útvonala délre halad, és nem véletlen, hogy ilyentájt egyre több, a nálunk ritkán látott faj, például a barna füzikék.
A madarak sem egyformán működnek, százból kilencvenkilenc a bevett utat járja be, nem változtat a szokásoson, de mindig akad egy csavargó vagy épp felfedező példány, amelyik a maga útját járva új tájakat, új élettereket derít fel.

forrás: 24.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr915257822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.