"Huncut a bíró!"

2018. október 14. 18:42 - Városi Madár

Két rigó beszélget. Azt mondja az egyik:
- Te, az a dallam, amit az előbb fütyültél, nagyon tetszik nekem. A saját szerzeményed?
- Ááááá, dehogy. Azt a pacsÍRTA!

A legismertebb énekes madarunk a feketerigó. A rigók folklórja nagyon sokrétű, rengeteg népi hiedelem fűződik hozzájuk: 

  • ha egy rigó fészket rakott egy ház tetején akkor ott hamarosan el fognak valakit jegyezni
  • ha valakinek egy csapat rigó szállt le a kertjében ott pénzügyi növekedésre lehetett számítani
  • ha élesebben énekeltek a rigók a szokásosnál akkor jött az eső
  • ha a madár a házba szált be akkor halált jelentett
  • ha a feketerigó keresztezi az utadat akkor rossz szerencséd lesz, még mielőtt elérnéd a célod

Egyesek szerint a fekete rigó fehér volt, de egy igencsak fagyos télnek köszönhetően egy kéménybe lelt menedéket ami miatt megváltozott a színe. Ez Január 30. 31, és Február. 1-re tehető. Ezt a 3 napot "feketerigó napoknak" is elnevezték.
A fekete ruha tollazat jellemző még számos madárfajra például: varjak, csókák, hollók. A középkori vallásban a fekete tollakat főként a vágyakkal /szexuális vágyakkal/ kapcsolták össze. A rigók a dalukat főként szürkületkor éneklik, amikor még nincs nappal de nincs éjszaka sem. Talán ezért gondolták a kelták, hogy a daluk képes eljuttatni egyik világból a másikba. De van aki azt mondja, hogy pont arra jó a rigó ének, hogy vissza találjon a jelen világba mert elriasztja a "csalóka" emlékeket.

Eurázsiai elterjedésű faj, viszont megtalálható Ausztráliában és Új-Zélandon is. Az utóbbi kettőre betelepítették.A hímek már Februárban területet foglalnak. A fészket mindig a tojók építik, meglehetősen változatos helyeken.
Évente átlagosan kétszer költ. Épületeken, fákon, bokrokon, gallyakon, vagy olykor a földön rakja le fészkét. 4-6 tojás van benne. A fiókák még teljes röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket, de szüleik még hetekig etetik őket. 

Amit más madárral nem téveszthetünk össze:
Sárgarigó

A sárgarigó csapatok, a nagy hideg elől Afrikába vonulnak ahonnan Április-Májusban érkezik meg, és a madarak nagy része Augusztusban tovább is vonul. Hazánkban a fészekalja 3-5 tojásból áll, amin 14-17 napig kotlik. Kevés természetes ellensége van. A fiatalokat rovarokkal etetik. Népies neve az aranymálinkó.
Testhossza 24 centiméter, szárnyfesztávolsága 44-47 centiméter, testtömege 56-79 gramm. A fiókák a tojóhoz hasonlítanak de élénk színezetük ellenére nem könnyű észrevenni őket. 
A hímek jellegzetes flótázó énekéről (a népnyelv szerint “huncut a bíró”) vagy éles kiáltásuk (“ksréék”) nyomán szerezhetünk tudomást róluk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr7814301293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yerico1 2018.11.08. 17:05:19

Hova lettek a feketerigók? Nyár elején még rengeteg volt mindenhol, pár hónapja már egyet sem látok sehol sem.

Városi Madár 2018.11.08. 19:37:09

@yerico1: Egy ideje már én is keresem őket, erőteljesen megcsappant az egyedszámuk.
süti beállítások módosítása