"Pityuka vagyok"

2019. szeptember 01. 14:45 - Városi Madár

Amennyiben ismerős a címet adó idézet akkor kettő lehetőség áll fenn. Az első, hogy Dumb & Dumber rajongó vagy, a második, hogy te vagy valamelyik ismerősöd kapcsolatba kerültetek vagy vagytok egy hullámos papagájjal.budgie-1066224_1920.jpg1840-ben jött az első hullámos papagáj Európába. Mivel hatalmas sikert aratott így rengeteg madarat hoztak be Ausztráliából. 1884-ben betiltották a madarak elszállítását a kontinensről, ezért az európaiak "háziasították".

A '90-es évek közepén kezdte el iszonyatos tempóban meghódítani és átalakítani itthon a házikedvencek piacát. Az öregek, a középkorúak és a fiatalok is szerették és szeretik a mai napig ezt az apró papagájt. No meg tudja az ég hogy miért de a magyar állomány körülbelül kétharmadát Pityukának hívhatták. Az évek alatt a névpaletta színesebb lett, a népszerűsége töretlen maradt. Külön Facebook csoportok jöttek létre nekik és a rajongóknak / Hullámos papagájok, nyilvános csoport/, képeik ellepték az Instagramot /a poszt készülte közben 999628 #budgie kép található/, meghódították az összes közösségi portált.

Kedveltségéhez a barátságos jellemén és játékosságán kívül az is nagyban hozzájárult, hogy a régóta tartó tenyésztésnek köszönhetően ma már a színváltozatainak a száma közelebb áll a 200-hoz mint a 100-hoz.

budgie-1820487_1920.jpgNémi beszédkészség is jellemzi őket, ez inkább a hímekre igaz. Mivel társas élőlényről révén szó, ha elég kitartóak és elkötelezettek vagyunk egy pár héttel később sok örömünket lelhetjük kézhez szoktatott barátunkban. A szelídítés témájával rengeteg honlap foglalkozik számos lehetőséget kínálva nekünk.

Tápláléka a vörösköles, sárgaköles, zab, fénymag, illetve zöldségekről is gondoskodjunk a számára. Sok folyadékot nem fogyaszt de minden nap kapnia kell friss vizet ha igazán egészéges madarat szeretnénk.

Mikor végleg elhatároztuk magunk a megvásárlása mellett, keressünk fel egy tenyésztőt az állatkereskedés helyett. Szemmel látható lesz a különbség a madarak között.

Ha igazán jó és gondos társa leszel akkor 12 évet is élhet. A kalitka méretet nehéz meghatározni, függ a pénztárcától, hogy mennyi időt lesz kint a madár naponta, hogy mennyi mindenre beszélnek majd rá mert "őrületesen jó játékok lesznek neki" csak vásárold zsúfolásig a lakhelyét, és a többi.

Már csak a színét, a nemét és a nevét kell kitalálni. De az biztos, hogy a papagájvilág stand up humoristái. Mindent egybevetve, tiszteletbeli "városi madár".

Végül egy olyan madárka aki a Skywalker Ranch-en senkinek nem szúrna szemet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr6015034606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása