Mátyás a mi szajkónk

2017. február 07. 15:32 - Városi Madár

Aki nem látott még szajkót /közismert népies nevén: mátyásmadár/ a földön közlekedni, annak sem okoz nagy nehézséget elképzelni. Elég ha a gyermekkorunk felhúzható alumínium ugráló békájára gondol. 

Madarunk testhossza 34-35 centiméter, szárnyfesztávolsága 52-58 centiméter, testtömege 140-180 gramm. A hímet és a tojót csak méretükben lehet megkülönböztetni. A varjúfélék családjába tartozik.

Májusban veszi kezdetét a költési időszak. 5-6 tojást rak le amin 16-17 napig ül. A fiókák még repülni se tudnak amikor elhagyják a fészket. Körülbelül 20 napot töltenek a gallyakból készült és kibélelt "szülői otthonban".

jay-548381_1920.jpg

Sok szárnyas van akik szeretnének egy darabot kapni belőle. Vadászik rá a héja, a karvaly, a vándorsólyom és éjszakánként a baglyok is űzik. Szaporodását nem elősegítendő, hogy a nyestek előszeretettel fogyasztják tojásait. Így nem róhatjuk fel neki ha néha elszakad a cérna és megtámadja a békákat, egereket, kisebb madarakat illetve azoknak a fészkét és mindezt el is fogyasztja. Télen amikor kevesebb az élem előkerül az "éléskamrába" összegyűjtött mogyoró, makk.

Európában szinte bárhol megtalálható. Magyarországon védettséget nem élvez és vadászható Július 1. és Február utolsó napja között. Az európai madarak száma a világ szajkópopulációjának majdnem 49%-át teszik ki.

jay-1489839_1920.jpg

A köznyelvben úgy él, hogy azért kapta a mátyásmadár nevet mert Mátyás királyunk kedvenc madara volt. Valójában, a természetben ha ellenséget lát akkor hangosan kiabálja, hogy "mátyás". De ezen kívül számos más hang is elhagyta már e remek hangutánzó csőreit. Hallottam már szajkót ugatni, utánozza az ölyvsikoltást /azaz "szajkózza"/, a láncfűrész hangját. A legmegdöbbentőbb élményt talán mégis az a szárnyas okozta aki a szekrényajtó nyikorgásának a hangját utánozta. De ha céltudatosak vagyunk és elég korán még fióka korában befogunk egy szajkót akkor akár még rövidebb nótákra is megtaníthatjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr1012205466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása