A cinege cipője

2019. február 19. 19:59 - Városi Madár

"Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak nagy bánata van a cinegemadárnak."
Talán az első információ, amit mindenki megtanul a cinegével kapcsolatban, hogy azért bánatos, mert Varjú Varga Pál nem ér rá neki cipőt varrni. Vagyis Móra Ferenc ezt állította.
De azt tudjuk e, hogy a cinege, vagy cinke félék családjába 9 nem és 56 faj tartozik.
animal-2116633_1920.jpgÁtlagos testtömegük 10-18 gramm, testhosszuk 10-14 centiméter, szárnyfesztávolságuk pedig 18-21 centiméter. 
Hasznos rovarpusztítók. Elsősorban ízeltlábúakkal táplálkoznak. Étrendjükben, hernyók, lószúnyogok, pókok, bogarak, poloskák szerepelnek. 
A költési időszakuk Április-Július között van. A 7-14 csupasz, vak fióka 18-22 napos korukra tollasodik meg annyira, hogy kirepülhessenek a fészekből.
animal-2581760.jpgA nálunk költő madarak állandóak, míg a tőlünk északabbra költő egyedek nagy számban telelnek hazánkban. Megtelepedését odúk kihelyezésével, áttelelését pedig napraforgómag, szalonna vagy cinkegolyó kihelyezésével segíthetjük. 
Városokban, árterekben, zárt erdőkben, gyümölcsösökben, parkokban mindenütt előfordul.021.jpgA Kárpát-medencében költő cinegefélék:
- barátcinege
- búbos cinege
- fenyvescinege
- füstös cinege
- kék cinege
- kormosfejű cinege
- széncinege

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr914637842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása