Kalitka

2017. február 14. 17:04 - Városi Madár

Hogyan válasszunk kalitkát? Mit tehetünk a kalitkába? Hogyan és mivel kell berendezni?

Ha magányosan vagy ha párban szeretnéd tartani papagájod, pintyfélédet vagy egyéb énekesmadarad egy nagyobb kalitka a megfelelő. Legyen 60 cm hosszú, 40 cm magas és 30 cm széles. Díszállat kereskedésekben rengeteg lehetőséget kínálnak kalitkákban, ám ezek nagy része tökéletesen alkalmatlan madár tartásra. Amennyiben van rá mód és lehetőség, esetleg nem csak a "ez nagyon jól néz ki" elv vezérel akkor ne vegyünk kör, kúp vagy pagoda alakú kalitkát, illetve felfelé terebélyesedőt. A legtöbb madár ezekben nem tud természetesen mozogni. A kör alapú kalitkában /terráriumban/ történő gerinces élőlények tartása jelenleg /érthető okokból/ be van tiltva.

A kereskedésekben kapható kalitok többsége fémből készül és inden oldalról nyitott. Egyrészről praktikus mert könnyen takarítható, de a félénkebb madarak nem érzik biztonságban magukat benne. Ha úgy gondoljuk, hogy ezt a hátrányt ki szeretnénk küszöbölni, vagy esetleg saját elképzelésünk van, akkor saját magunknak kell elkészítenünk.

bird-cage-402205_1920.jpg

Mi az amit beletegyünk és mi az amit ne?

Főleg kezdő madártartók gyakran esnek abba a hibába, hogy kedvenceik kalitkáját telepakolják feleslegesebbnél feleslegesebb dolgokkal. Gyakran a madarat nem is látni a tükröktől, a keljfeljancsiktól, a hintáktól, a kalitka tetejéről lelógó játékoktól.Ha azt szeretnénk, hogy ne unatkozzon a madarunk akkor vegyünk neki egy társat vagy foglalkozzunk vele többet. engedjük ki a szobába ha már biztosak vagyunk benne, hogy kézhez szokott /főként papagájoknál/. Tehát minderre nincs szükség. Egy pont megfelelően berendezett kalitka szükséges tartozékai az ülőrudak, az etető és itató edények, fürdetők és még egy tálka amiben az ásványi anyagokat helyezzük el. Ma már az ülőrudakat műanyagból készítik. Akkor járunk el a leghelyesebben ha ezeket fára cseréljük.Arra kell figyelnünk, hogy vastagsága akkora legyen, hogy a madár át tudja fogni így körmei is megfelelően kopnak. Ezeket bizonyos időközönként cserélnünk kell, ezzel megóvhatjuk kedvenceink lábát a fekélyektől, a gyulladásoktól és a sebesedéstől. 

A kalitka nélkülözhetetlen része még az etető és az itató. Amíg az önitató kiválóan megfelel a célnak, addig sajnos az önetető veszélyeket rejt magában. Sok madár pusztult már el úgy, hogy az önetetőben elakadt egy mag és a "gondos" gazdi csak annyit látott hogy az etető tele van. Ezt a tragédiát kiküszöbölhetjük úgy, hogy etető tálkát használunk. Hetente többször engedjük fürdeni madarainkat. Ha erre tálkát használunk akkor számolnunk kell azzal, hogy nem csak a kalitka de a környezte is vizes lesz. Ezért inkább vásároljunk üvegből vagy műanyagból készült fürdetőt. Ebből a madarak inni is fognak ezért fürdés után vegyük le vagy cseréljük ki a vizet. 

cages-363126_1920.jpg

A kalitka tartozéka lehet még egy fészekkosár vagy fészekláda. Ezt kívülről vagy belülről is felakaszthatjuk. Egy kalitkában az ürülék felfogására alkalmas anyago is el kell helyeznünk. Ez lehet újságpapír, vagy homok/én a homokot ajánlom/. 

A kalitka elhelyezésére huzatmentes, világos helyet válasszunk. Alkalmas hely lehet a nappali, a dolgozó szoba, az elő szoba. Ahova nem ajánlott tenni az a konyha, ahol ingadozik a hőmérséklet és változik a páratartalom.

 

bird-cages-1209831_1920.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr112258452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása