A túlzsúfolt kalitka

2017. október 13. 17:27 - Városi Madár

Kezdő madártartók gyakran esnek abba a hibába, hogy kedvenceik kalitkáját igyekeznek minél zsúfoltabban berendezni. Gyakran találkozni olyan kalitkával, melyben szegény madár mozdulni se bír a lelógó tükröktől, hintáktól, az ülőrúdra szerelt keljfeljancsitól. birdcage-2245074_1920.jpg
Ha azt szeretnénk, hogy madarunk ne unatkozzon akkor vegyünk mellé egy társat, vagy foglalkozzunk vele többet. A madár mozgását jelentősen akadályozó játékokra tehát nincs szükség. Egy megfelelően berendezett kalitka tartozékai az ülőrudak, etető és itató edények, fürdetők, és egy kisebb, a rácsra felakasztott tálka, amelyben az ásványi anyagokat helyezzük el. Manapság az ülőrudakat a megvásárolt kalitkával együtt kapjuk. Ám akkor járunk el helyesen ha ezeket a műanyag rudakat, magunk által készített fára cseréljük. Csupán arra kell ügyelnünk, hogy a madár teljesen át tudja fogni, így körmei is megfelelőképpen kopnak. 
caged-2734009_1920.jpg
Az ugrópálcák elhelyezésénél ügyelnünk kell arra, hogy a madarak farktollazata ne érjen a rácsozathoz. Azt gondolnánk olyan evidens tényezőre, mint az ülőrudak megfelelő rögzítése, fel sem kell hívni a madárbarátok figyelmét, ám sajnos igen. Sok esetben találkozunk olyan hanyag megoldásokkal, amikor a madarak nem tudnak megkapaszkodni az állandóan billegő rudakon, így a rácson vagy a földön pihennek.
A kalitka nélkülözhetetlen része az etető és az itató. Amíg az önitató kiválóan megfelel az adott célnak, addig sajnos az önetetők használata veszélyeket rejt magában. Sok papagáj és pinty pusztult már el amiatt, hogy önetetőjükben elakadt egy mag és "gondos" gazdájuk csak azt látta, hogy az etető tele van. 
animal-1867555_1920.jpg
Hetente több alkalommal engedjük fürdeni madarainkat. Erre megfelel egy lapos edény vagy tálka is, de ebben az esetben a kalitka körül minden vizes lesz. Inkább vásároljunk műanyagból vagy üvegből készült madárfürdetőt. Egy megfelelően összeállított kalitkában az ürülék felfogására szolgáló alomanyagot, papírt, folyami homokot is el kell helyeznünk. 
Az élőhelynek világos, huzatmentes teret válasszunk. 
pet-2531161_1920.jpg
bird-cage-402205_1920.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr9912969835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása