#handmade

2019. szeptember 16. 06:00 - Városi Madár

A fészekhagyó fajok /fácán, fürj, lúd-félék.../ esetében nem jár különösebb nehézséggel a kikelt fiókák mesterséges felnevelése. Ezek csibéi ugyanis felszáradásuk után rögtön képesek önállóan táplálkozni, így csupán megfelelően magas hőmérsékletről, illetve koruknak és fajuknak megfelelő takarmányról kell gondoskodnunk.
parrots-748781_1920.jpgA fészeklakó fajok fiókái /papagájok, galambok, énekesmadarak.../ ezzel ellentétben életük első heteiben nem képesek önállóan táplálkozni, feltétlenül szüleik gondoskodására szorulnak. Különösen nehéz feladat a néhány napos pinty-, díszpinty- fajok mesterséges táplálása. Valamelyest könnyebbnek ígérkezik a rovarevő énekesek fiókáinak táplálása, különösen ha azok nyitott csőrrel kérik az eleséget. A galambfélék szintén kemény diónak bizonyulhatnak, hiszen szüleik /különösen az első napokban/ speciális, a begyben termelődő úgynevezett begytejjel etetik őket. Ezt nehéz mesterségesen pótolni és a fiókák csak a legritkább esetben hajlandóak elfogadni a felkínált eleséget. Talán a papagájok fiókáit a legkönnyebb felnevelni, hiszen ma már számos, speciális nevelőtáp kerül forgalomba, valamint a fiókák felneveléséhez szükséges eszközök és információk is könnyen beszerezhetők.
A problémák akkor jelentkeznek, amikor e példányokat tenyésztésbe kívánják állítani, és a madarak a fajra nem jellemző viselkedésformákat, fajtársaikkal, párjukkal, fiókáikkal szembeni agresszivitást mutatnak. A kézzel nevelt fiókák szelídek, ragaszkodók, vagyis ideális kedvencekké válhatnak.
3_20wise_20parrots1.jpgAbban az esetben tehát, ha bármely okból kifolyólag a fiókák mesterséges felnevelését választjuk, a következő képpen szükséges eljárnunk. A szülők alatt, illetve a keltetőben kikelt kicsiket egyenletes, kb. 35 °C-os hőmérsékleten kell tartanunk, közel 70% relatív páratartalommal. Ennek gyakorlati kivitelezése leginkább papagáj-inkubátorban történik, ám ha nem rendelkezünk ilyennel, izzólámpa és egy tálka víz segítségével magunk is megteremthetjük az ehhez hasonló körülményeket. A kikelésük után kb. a 3. hétig, éjjel-nappal három óránként etessük a fiókákat, a negyedik és ötödik héten növelhetjük az etetések közti időtartamot 4, illetve 5 órára. A pépes nevelőtáp hőmérséklete a fióka testhőmérsékletének megfelelő legyen, 40-42 °C-on "tálaljuk" azt. Ajánlatos a kicsik testsúlyát naponta megmérni, hogy pontosan nyomon követhessük gyarapodásukat. Ma már kiváló nevelőtápok kaphatók hazánkban is /Kaytee, Nutri Bird/ melyek minden létfontosságú fehérjét és vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, speciálisan az adott papagájfaj számára összeállítva, lényegesen megkönnyítve ezzel a tenyésztők munkáját.

Az így felnevelt fiókák egész életükben ragaszkodni fognak az emberhez, szelíd, bizalmas természetűek lesznek, ideális kedvencekké válnak a családban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr5815094138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása