Fejbe lőtték az utolsó dodót

2018. november 26. 08:00 - Városi Madár

Az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált dodó egyik utolsó példányát fejbe lőhették. Az utolsó dodót a történészek szerint egy 17. századi londoni házban tartották. Egy friss vizsgálat során, amit a koponyáján végeztek el ólomsörétet találtat. Olyat amit a szárnyasok vadászatára használtak.

dodo-1024x577.jpg
Az Oxfordban őrzött dodó koponyájáról a Warwicki Egyetem kutatócsoportja CT-vel készített felvételeket, hogy a koponya háromdimenziós mását előállíthassák. A felvételek bebizonyították, hogy a madarat hátulról találták el a fején és a nyakán.
A mauritiusi dodó egy méter magas volt, testtömege meghaladhatta a 20 kilogrammot is. 1638-ban holland telepesek érkeztek az addig lakatlan szigetre, és a dodógalambok rövid időn belül kipusztultak. Az utolsó élő példányt 1662-ben látták.

dodo-archiv-madar-bird-wales-museum-muzeum-csontvaz-skeleton-gettyimages1.jpg
A dodók kihalásához hozzájárult a telepesek által behurcolt háziállatok és patkányok is, amelyek felfalták a földön fészkelő madarak tojásait. A szerencsétlen sorsú madár kipusztulását mindaddig nem is érzékelte az ember, amíg szerephez nem jutott 1865-ben Lewis Carroll Alice Csodaországban című meséjében.

19916015_2983f43c80ab7d1c3dabff7aaf989ee4_wm.jpg
Az Oxfordi Egyetem több mint 300 éve őrzi a dodó mumifikált koponyáját és lábát természettudományi múzeumában. Az egyed maradványai képviselik a létező legteljesebb dodócsontvázat, valamint a madár egyetlen fennmaradt szövetmintáját. A maradványok felbecsülhetetlen tudományos értéket jelentenek azok számára, akik tanulmányozni akarják a kihalt fajt.

dodo-bird-on-beach-watching-sailing-ship-arrive.jpg
Forrás: MTI

komment
Címkék: hír madár dodó

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr7714393016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása