A kézzel nevelt rizspinty

2019. szeptember 14. 12:24 - Városi Madár

A legrégebben Európába importál díszpinty faj. Mégse lett belőle akkora brand mint a zebrapintyből vagy a hullámos papagájból. De a mindig egységes és fényes tollazata a legkedveltebb díszmadarak egyikévé tette.

Eredeti hazája Jáva és Bali, de betelepítették Malaysiába, Borneóra, Szumátrára, Lombokra, Tajvanra, Thai-földre és a Fülöp szigetekre. 

Latin neve: Lonchura oryzivora vagy Padda oryzivora, a magyar elnevezés a német tükörfordításából ered: Reisfink. Az angoloknak a mai napig nem sikerült megállapodniuk a név tekintetében. Gyakran hasonlítják a hazánkban is elterjed házi, illetve mezei verébhez, innen a java sparrow azaz jávai veréb elnevezés. Az ember lakta és az ember által megművelt területeket választja lakóhelyéül. Itt nagy csoportokba verődve él és táplálkozik, csak költési időszak idejére állnak párokba. Ezen kívül sok nevet kapott még: Java Temple Bird, Java Rice Finch, Java Rice Sparrow, Rice Munia, Rice Bird, Paddy Bird, java Sparrow... stb.2396973140_777b6b12a7.jpgTesthossza a csőrétől a farokig 14 centiméter. Itt is vannak eltérések. Egyes egyedek csak akkorák mint egy zebrapinty de vannak köztük 15-16 centiméter hosszúak is. 

Táplálék tekintetében nem válogatósak. Alaptakarmányuk fehér és vörös kölesből, fénymagból, muharból áll. Ha sikerül beszerezni akkor keverhetünk a takarmányhoz hántolatlan rizst is, de főtt formában is elfogadják. Szívesen fogyasztják a fürtös kölest, tyúkhúrt, pásztortáskát. 

Azok a tenyésztők akik csak kalitkában tenyésztik a rizspintyet sose használnak 85x50x50 centiméternél kisebb kalitkát. Röpdében is tartható, nem bántja a kisebb fajokat sem. Bár a hímek hevesen védik territóriumukat így ha ezt a megoldást választjuk itt is figyeljünk oda a megfelelő hely kialakításra. 7603310082_89b2a3c024_b.jpgMegszokott módon itt is a hím énekel, de nem túl szépen. Vannak olyan példányok is melyek énektehetsége nem épp nevezhető csicsergésnek, azaz nem a hangjáért tartjuk. Akkor tudjuk a hím énekhangját készpénznek venni ha látjuk mellette a lüktető, ringatózó udvarlását is. 

A nemek megkülönböztetése nem egyszerű feladat. Vannak biztosnak tartott módszerek, de ezek ellenére sem 100%-os a megoldás. A csőr, a szemgyűrű, a hang, a pofafolt, a fej és testforma mind árulkodó lehet. A szemgyűrű a hímeknél sokkal erőteljesebb, pozsgásabb. A csőr szintén a hímeknél, vaskosabb, pirosabb és ami a legfontosabb, hogy rövidebb, tömzsibb mint a tojóké.cropped-java-finch-fly-m2.jpg

Sokan nem is tudják, hogy a papagájhoz hasonlóan a rizspintyet is nevelik kézzel és tartják házi kedvencként. Azonban ha nem ezt választjuk, fontos odafigyelni, hogy a fiókák ne legyenek túl hamar leválasztva szüleiktől. Ugyanis fontos látniuk az idősebbeket táplálkozni mert így alakul ki bennük az, hogy hogyan és hogy mit ehetnek meg. A túl hamar elválasztott madarak nem fognak kielégítően táplálkozni, lesoványodnak és elpusztulnak. 

A fiatalok kiszíneződése a többi pintyféléhez képest sokáig tart, a legtöbb tenyésztő ezért nem részesíti előnyben. 

Aki szeretne egy tollas, kézszelíd barátot de nem papagájban gondolkodik, annak egy rizspinty a megfelelő választás lehet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr8815092232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása