Az idősek kedvenc madara a kanári

2019. január 19. 09:41 - Városi Madár

A Szilveszter és Csőrike rajzfilmből megtanulhattuk, hogy egy kedves idős néninek remek társ lehet egy kanári. Sokáig nem is volt ez másképp, főként a már többet megélt korosztály madara volt. Ugyanis könnyen tartható, igénytelen, masszív kismadár. Könnyen megszelídül, ragaszkodik gazdájához bár simogatható sose lesz. Valamint már számos szín és formaváltozatot tenyésztettek ki. Egy mondatban összefoglalva, a madárkedvelő idősebb embereknek olyan volt a kanári mint a műanyag ételhordóban házhoz kapott menzás menü, azaz nélkülözhetetlen.

Mára már azonban megváltozott ez a szemléletmód és elég széles körben elterjedt a tartása.

Testhossza 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 20-23 centiméter, testtömege 15-20 gramm. Legegyszerűbben 3 nagy csoportba lehet felosztani a fajtáit:

1. Énekes kanárik: mint nevük is mutatja őket az énektudásukért tenyésztik. A legtöbb sárga, zöld vagy tarka. Ilyen a roller, a waterslager, az american singer, a timbrado.

2. Alakkanárik: őket formájuk, tartásuk vagy más fizikai jellemzőik miatt tenyésztik. Ilyen a fife, a border, a gloster.

3. Színkanári: a tollazatuk színe miatt tenyésztik.

A leggyakoribb és legismertebb a sárga kanári, igazi kis harzi-roller-ek. A roller mint fajta Harz-hegység St-Andreasberg városához köthető. Az itt dolgozó bányászok levittek kis kalitokban a tárnákba egy madarat. Ugyanis a kanári nagyon érzékeny a sújtólégre, így ha a madár furcsán viselkedett akkor tudták, hogy futni kell. De a bányászokat zavarta a madár hangja. Megjelent egy mutáció ami halkan, tompán, gurgulázva kezdett el énekelni. Ezeket elkezdték tudatosan összegyűjteni és létrejött a roller kanári.2_original.jpgA harzi-roller énekversenyre jár. A verseny bírálati képlete:

  • Kongva gördülő: a madár kifeszített torokzacskóval brurururu.... hangot hallat lehetőleg minél mélyebben, elnyújtva, esetleg hajlítva. Az "u" helyett "o" illetve "i" hangok alacsonyabb pontszámot kapnak. Max. pontszám 27
  • Doromboló: (a torokzacskó itt is feszes, de nem annyira tág. Nagyon mély, puhán kongó knorrorrorrorr....hangzás hallható hosszan, gyakran az ének bevezetőjeként, a kongva gördülő előtt. Leginkább a macska dorombolására hasonlít. Max. pontszám 27
  • Kongva csengő: a torokzacskó lágyan leengedve és a hangképzés közben lüktetve mozog. Max. pontszám 18
  • Fütty: az éneket lezáró 3-4 mély du-du-du hangzás. Max. pontszám 18

Ez a négy fő futam, ezek mellett még néhány plusz pontot lehet elérni "kacagó", "bugyborékoló" és "csobogó" hangbetétekkel. Az összbenyomás pontjaival az adható, az az ideális esetben elérhető maximális pontszám 90.

Onnan tudjuk, hogy igazi magyar harzi roller kanárival van dolgunk, hogy a lábán lévő jelölő gyűrűn látni fogjuk a H-MNK (Hungary-Magyar Nemes Kanári) gravírozást.

 A magkeveréke olajos és lisztes magvakból áll, illetve szóba jöhet még a muhar és a vörösköles is. Illetve ugyanúgy szüksége van a lágyeleségre főként a tojásrakási és fiókanevelési időszakban. Nagyon szeretnek fürdeni ezért ennek a lehetőségéről gondoskodjunk számukra.

Sokféleképpen csoportosítják az alakkanárikat. Van aki szerint vannak angol és nem angol alakkanárik, de van aki a mintást és a fodrost különbözteti meg, esetleg méret szerint kategorizálnak, és a többi.

japan_20fodros.jpg

A Színkanári feje kerek, ívelt, törésmentes átmenettel illeszkedik a nyakhoz. A szárnyak belesimulnak a test vonalába. Oldalnézetben a mell és a has törésmentes. Lipokróm és melain pigmentációból közel 400 elismert színváltozat létezik.

Így tehát több mint sok lehetőségből tud választani aki úgy dönt, hogy csatlakozik a rajongótáborba. Mert ugye létezik ez a tábor. Bizonyítja a 418ezer hashtag az Instagramon, valamit az a sok Facebook csoport és oldal.

komment
Címkék: madár kanári

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr2814572162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása