Kedvenc madárdalom

2019. július 21. 21:50 - Városi Madár

Aki megfigyeli a madarakat, sok mindent megtudhat énekükből. Fontos szerepet tölt be életükben az akusztikus kommunikáció. Szinte az összes szárnyas képes valamilyen hang megformálására, de csak az egyharmaduk tud énekelni. Minden lelkes madárbarátnak van egy dallama amit bármikor felismer. Így jött létre ez a lista, a hazánkban fellelhető énekes madarak egy részéről. A poszt alján egy szavazással, hogy mindenki letehesse voksát a kedvence mellett.

1. Fülemüle:
Az egyik legszebb énekhangú madár a fülemüle. A gégéje 4 különböző hangot tud kiadni egyszerre, így a madár, változatos dallamvilágában zenei szempontból tökéletes akkordokat is énekel. Az irodalmi és zenei művekben gyakran felbukkanó fülemüle, a költők éjjel daloló misztikus csalogánya csak igen ritkán kerül szem elé, az udvarló hímek kórusa azonban betölti a májusi éjszakákat.

2. Vörösbegy:
Halk füttymotívumokkal induló, erőteljes trillázással véget érő éneke már Március második felében hallható. Lágy éneke az alkonyati órákban is felcsendül. A domb-, és hegyvidékek madara.

   

3. Sárgarigó:
Európa jelentős részén, de még Észak-Afrikában is él az aranymálinkó azaz a sárgarigó. A hímek gyakran hallatják flótázó* éneküket, amit a népnyelv a " Huncut a bíró" kifejezéssel illet. 
"Belefújtam a muzsikába: hát olyan szépen szólt, hogy örömömben tátva maradt a szám. Nem tudtam, ma sem tudom, mit csinálhatott a sípjával az az ezermester tót, de egészen úgy tilliózott, mint a sárgarigó." /Kincskereső kisködmön/

4. Énekes nádiposzáta:
Nagyon jó hangutánzó, az egyetlen európai faj, amely afrikai madarak hangját is utánozza. Bokrosok, csalánosok, ligetes erdők szegélyei, folyóárterek vagy gabonatáblák lakója.

5. Ökörszem:
Egyik legkisebb termetű madarunk. testhossza 9-10 centiméter. 

6. Füsti fecske:
Az első madár érkeztéhez rengeteg hagyomány kötődik. Jászladányban a tenyerükbe fújnak, hogy egész évben szerencsések legyenek, Jászberényben úgy tartják, hogy az érkeztekor hátra dobott marék föld mind kaporrá lesz. Bácsban a falusiak a kezüket a falhoz ütötték, hogy abban az évben sok búzájuk teremjen. Április és Május kiemelt fecskevédelmi időszak.

7. Mezei pacsirta:
A mezei pacsirta éneke ihlette Percy Bysshe Shelley "Egy mezei pacsirtához" című költeményét. Népies nevei: szántóka, dalos pacsirta, szántó pityer.

8. Széncinege:
A nagyobb testalkatú cinegefélék közé tartozik. Megismerhetjük a "nyitnikék" és a "ti-cső" kiáltásairól. 

9. Tengelic:
Népi elnevezése: stiglic. Az egyik leggyakoribb pintyfélénk. Aki esetleg télen eleséget kínál a környéken élő madaraknak már találkozhatott velük, ugyanis csapatokban járnak. 

10. Fekete rigó:
Két rigó beszélget. Azt mondja az egyik:
- Te, az a dallam, amit az előbb fütyültél, nagyon tetszik nekem. A saját szerzeményed?
- Ááááá, dehogy. Azt a pacsÍRTA!
A rigók a dalukat főként szürkületkor éneklik, amikor még nincs nappal de nincs éjszaka sem. Talán ezért gondolták a kelták, hogy a daluk képes eljuttatni egyik világból a másikba. De van aki azt mondja, hogy pont arra jó a rigó ének, hogy vissza találjon a jelen világba mert elriasztja a "csalóka" emlékeket.





Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr9314974064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása