Szárnyas Gasztro Sokk

2019. július 25. 17:14 - Városi Madár

#1

Anno mindenki ezeket fogyasztotta és népszerűbbek voltak mint Sanders ezredes csirkeszárnyai, de mára teljesen eltűntek. Az elmúlt évszázadokban, vagy ha nem szeretnénk nagy számokkal dobálózni akár évtizedekben is sokat változott a szárnyas gasztro. Sok, majd később rengeteg tényező sorakozott fel, hogy ez így alakuljon. A legmeghatározóbb szerep talán a természetvédelmi jogszabályoké lett. Ma már nem eszünk se hattyút, se pacsirtát, se fenyőrigót, se fecskét.swan-319379_1920.jpgPedig a szakácskönyv szerint nem csak párolva vagy nyárson sütve remek étek, de pástétomnak is finom. A finomra metélt hattyúhúst szalonnával mozsárban áttörték, szitán átnyomták, sóval, borssal, szerecsendióval, szegfűszeggel ízesítették, fél kiló vajjal keverték, majd formába töltve, pástétomtésztával lefedve meleg vízfürdőben párolták 3 órán át. A hattyúkenyérnek nevezett fogást a kihűlt tésztával tálalták.

Az egykoron fogyasztott szárnyasok nagy része mára már védett. Aki pedig védett madarat ejt az fizet, eszmei értéktől függően 25 ezer és 1 millió forintos büntetésre lehet számítani. Az apróvadakból a fácán, fogoly, vetési lúd, nagy lilik, szárcsa, bizonyos récefélék, erdei szalonka, balkáni gerle, örvös galamb még vadászható. Kereskedelmi forgalomban ezeknek is csak egy része bukkan fel.pheasant-2105497_1920.jpgA fecskéket se főzzük már meg másnaposság ellen vagy ha a gyereknek fáj a hasa és nem készítünk a szerveiből szerelmi bájitalt. / lásd: #mentsükmegafecskéket / A vadételek ritka fogyasztásának nem csak az áruk szab gátat, de új alapanyagokkal se kísérletezünk sokat. 
crow-2305522_1920.jpgAz arisztokrácia idején elterjedt és kedvelt étel volt a varjúleves. Akik a zsengébb húst szeretik azoknak varjú pörköltet készítetettek fiatal madarakból.

Varjúpörkölt Füstölt Szalonnával:

Hozzávalók, 8-10 személyre:
10-13 kisvarjú, 60-70 dkg krumpli, 15-20 dkg füstölt szalonna, 2 fej hagyma, 2-3 csipet piros paprika, 2-3 petrezselyem- vagy zellerlevél, 3 csipeti őrölt bors, csipetnyi köménymag, só

Elkészítése: Tollastól együtt lerántjuk róluk a bőrt. jól megmossuk, feldaraboljuk. Csak a mellét, combjait és a hátát hagyjuk meg. A zúzája is finom, de sok a munka vele, mert ki kell vágni, hogy a belsejét megnyúzzuk. Csak akkor érdemes összegyűjteni, ha sok van belőle.
Egy hétliteres bográcsba elfér kb. 10-13 kisvarjú. Sőt a krumpli is.
Tizenöt-húsz dkg apróra vágott füstölt szalonnát süsünk ki. Másfél dl zsírnál többet nem kell benne hagyni. Apróra vágott két fej hagymát megpirítunk benne. Megszórjuk piros paprikával, és gyorsan felöntjük egy pohár vízzel. Belerakjuk a húsokat. Aztán még annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Petrezselyem- vagy zellerlevéllel, őrölt borssal, sóval és köménymaggal ízesítjük. 
Fél fövésen túl hozzárakjuk a fél hasábokra vágott krumplit, kb. fele annyit, mint a húst. Lassú tűzön főzzük, meg-megkavarjuk és kóstolgatjuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr6914980282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása