A kényes Amandina

2020. április 14. 20:11 - Városi Madár

Hirtelen felindulásból, csak azért mert megtetszett ne vágjunk bele az amandina tartásba, mert még egy gyakorlott és tapasztalt tenyésztő számára is sok kihívást és keserű tapasztalatot tud okozni.


Ennek a körülbelül 13 cm-es színbombának Ausztrália északi része az eredeti hazája. Az első madarak 1887-ben érkeztek Angliába. Nevét a híres természetkutatótól, John Gould-tól kapta, aki 1837-39 között kutatta Ausztrália madárvilágát, és aki felesége tiszteletére nevezte el a madarat Amandina Gouldiae-nak, Gould asszony amandinájának. Nem is olyan rég a 3 színváltozatáról úgy tartották, hogy 3 különböző faj. / a feketefejű, a vörösfejű és a sárgafejű/ Persze hamar kiderült, hogy egy fajhoz tartoznak. Bielfeld könyvében arról írt, hogy a természetben körülbelül 3 feketefejű amandinára jut 1 vörösfejű, míg a sárgafejűek száma elenyészően kevés. Fogságban, ezzel ellentétben több vörös és sárgafejű található mint fekete.

gouldian-finch-1929283_1280.jpg

goulds-2070547_1920.jpg
Kimondottan melegigényes madár, 18 fok alatt hamar megbetegszik. A meleg mellett viszonylag magas páratartalomra is szüksége van, 20 fokos hőmérsékleten 60%-os, 24 fokon 65-70%-os relatív páratartalmat igényel.
Táplálása megfelelően összeállított, jó minőségű egzóta magkeverékkel történik, ami fehér és sárgakölesből, fénymagból, muharmagból, négermagból áll. A külföldről beszerezhető keverékek ezek mellett japán kölest, manna kölest, szenegál kölest, ezüst kölest is tartalmaznak. Ezek mellett a keverékeket ki kell egészítenünk csíráztatott magvakkal, félérett gyommagvakkal és zöldséggel.
A több évtizeddel ezelőtt íródott szakkönyvek, még a nehezen költő, "problémás" egzóták között tartják számon. Mára ez a helyzet jócskán megváltozott, bár még mindig sok tenyésztő veszi igénybe a japáni sirályka szolgálatait a fiókák felneveléséhez, akkor is ha ezt az esetek többsége nem indokolja. / Japánban ez már-már ipari méreteket ölt/

A tenyésztés eredményeként, mára már számos színmutációja ismert.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr7415613354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása