bagolyles

2017. február 11. 03:35 - Városi Madár

Tudtad-e, hogy:

  • a baglyok nem igazán tudják mozgatni a szemüket, így a fejüket kell forgatniuk. Ez 270 fokig sikerül is.
  • különleges tollaik vannak, amelyek segítségével képesek minimálisra csökkenteni a szárnyuk csapkodásakor kiadott hangokat.
  • nem minden bagoly éjszakai állat. van közte pirkadatkor és alkonyatkor aktív, de van olyan is aki napközben vadászik.
  • Franciaországban 15000 - 20000 éves barlangrajzokat találtak, amik baglyokat ábrázoltak.
  • lábujjaik elhelyezkedése hasonlatos a papagájokéval, 2 előre és 2 hátrafelé áll.

Január végén került immár 4. alkalommal megrendezésre Miskolcon a bagolyles. A miskolci egyetem területén az erdei fülesbaglyokat lehetett megfigyelni, akik ilyenkor a hideg elől húzódnak be a településekre, hogy ott vészeljék át azt.

A bölcs bagoly azt mondja:
- A Balatonban mindenhol leér a lábam...
Erre megszólal a róka:
- Ugyan már, azt hittük eddig, hogy bölcs vagy.
Mire a bagoly befejezi a mondatot:
- ...legfeljebb a fejem nem lóg ki.

Az erdei fülesbagoly testhossza 35-40 centiméter, szárnyfesztávolsága 90-100 centiméter, testtömege 220-435 gramm. ragadozó madár, leginkább rágcsálókkal táplálkozik. Kedvence a mezei pocok, nyílt területeken vadászik így inkább az alföldön jellemző de megtalálható a dombságokban is. A hím, a tojó és a fiatalok tollazata is hasonló.

european-eagle-owl-2010346_1920.jpg

Költési időszakban /Ápr. - Máj./ a hím jelöli ki a költési helyet de a tojó választja a fészket. Saját fészket nem építenek, inkább szarkák, vetési és dolmányos varjakét foglalják el. Akkor sem jönnek zavarba ha nem üres a hely, a benne lakót elzavarják. Ragadozó madarak gallyfészkében is előfordul, kivételes esetben a talajon is költhet. Egy fészekalj 5-6 tojásból áll. A fiókák még röpképességük előtt elhagyják a szülői otthont és ugrándozva közlekednek. Ebben az időszakban számos ragadozónak eshetnek áldozatául. Tavaszi és nyári estéken lehet hallani a kis baglyokat amikor éhesek és táplálékot kérnek.

bird-869093_1920_1.jpg

A Magyarországon élő 12 bagolyfaj közül az erdei fülesbagoly a leggyakoribb. Ebből a "piszkos 12"-ből 8 költ, 4 pedig megfordul nálunk.

  • Hóbagoly: az állatkertek leggyakoribb baglya, ismeretterjesztésben a nappali életmódhoz való alkalmazkodása révén tölt be fontos szerepet.
  • Karvalybagoly: kistermetű, nevét a karvalyszerű mellmintázatáról kapta.
  • Gatyáskuvik: hazánkban rendkívül ritkán fordul elő, általában a harkályok által vájt odukban költ.
  • Törpekuvik: a legkisebb bagolyfaj Európában, fő tápláléka az énekes madarak de kisebb rágcsálókat és rovarokat is megeszik.
  • Uhu: Európa legnagyobb baglya, költési időben hallatott jellegzetes "u-hu" hangja több kilométerre is elhallatszik.
  • Macskabagoly: mindenhol megtelepszik ahol megfelelő odút talál magának, miután a fiatalok elhagyják a fészket saját terület keresésére indulnak melyet életük végéig birtokolnak.
  • Uráli bagoly: agresszíven támad ha fészkéhez vagy fiókájához ember közelít, főként a Zempléni hegység bükköseiben fészkel de olykor az Északi-középhegység más erdeiben is költ
  • Kuvik: hazánkban mintegy 1200 madarat gyűrűztek meg. Különlegessége, hogy mikor az ember halálos beteg volt, az ablakba, vagy a ház tetejére szállt. hangjának éles, visítását baljós előjelnek vélték. Sok helyen a halál előjelének tartották megjelenését. Innen ered másik neve: halálmadár.
  • Gyöngybagoly: az Antarktiszon kívül mindenhol megtalálható ezért nagyon sok alfaja van. Elhagyott mezőgazdasági épületekben, padlásokon költ.
  • Erdei fülesbagoly: főként elhagyott fészkekben költ, tavaszi és nyári estéken lehet hallani a fiatal baglyokat.
  • Réti fülesbagoly: az erdei fülesbagoly közeli rokona, sárga szeme és rövidebb tollfüle különbözteti meg. Tojásait a talajra rakja.
  • Füleskuvik: az egyetlen vonuló baglyunk, a telet Afrikában tölti. Tollfüleit nyugalmi állapotban lelapítja, előszeretettel foglalja el a szalakótáknak kihelyezett odúkat.      

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr7412248238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása