Kakapó

2017. február 23. 15:16 - Városi Madár

Új-Zélandi territóriumukat ösvények szelik keresztül melyeket nemzedékek hosszú sora taposott ki. Az ösvény a hegygerinc legmagasabb pontjáig folytatódik. Teknő szerű mélyedésekhez vezet. Egy hím kakapó /bagolypapagáj/ kaparta ki. Éjszaka visszatért a kiásott mélyedéshez, belefeküdt és hallatta tompa, messze hangzó hangját. Mellyel a kakapó hölgyek érdeklődését kívánta felkelteni. De 1970 óta egyetlen tojót sem láttak azon a helyen. A magányos hím még sokszor hívta társát de mindhiába. 1985-ben az ő hangja is örökre elnémult.

http://www.doc.govt.nz/Documents/conservation/native-animals/birds/bird-song/kakapo-18.mp3

kakapo3.jpg

Ma 3 erdős szigeten próbálják megmenteni: Codfish-sziget, Anchor-sziget, Little Barrier-sziget. 

"Jó, felteszem, a pingvin is elég különös teremtmény, ha végiggondolja az ember, de elég robosztus is, és ez a madár tökéletesen alkalmazkodott ahhoz a világhoz, amelyikben találta magát, olyan értelemben, ahogy a kakapó nem. A kakapó más korban élő madár. Ha az ember belenéz nagy, kerek, zöldeskék arcába, olyan derűsen ártatlanul értetlen a tekintete, hogy az ember legszívesebben megölelné, és azt mondaná neki, minden rendben lesz, bár tudja, hogy valószínűleg nincs igaza." /Douglas Adams, Mark Carwardine: Utoljára látható/

A világ egyik legritkább madarának hossza 50-60 centiméter, testtömege maximum 3,5 kg. A hím nagyobb mint a tojó. Éjszakai állat, éjjel fogyasztja táplálékát, az erdei bogyókat és friss hajtásokat. A párzás is éjszaka történik, nem költenek minden évben. Csak ott tud életben maradni ahol nincs ragadozója.

Új-Zéland híressé vált a kihalás szélén álló madárfajok megmentéséért tett erőfeszítéseiről. A fekete cinegelégykapó példányszámát 5-ről sikerült 250-re felszaporítani. A kivik száma is jelentősen gyarapodott.

sfw_minden_90114981.jpg

Az 1970-es években összesen 18 kakapó élt. 1995-ben összesen 43 példány volt /14 tojó, 29 hím/, a 2005-ös adat szerint már 83 példány élt a földön /45 hím és 38 tojó/. 2014-ben számuk 130-ra emelkedett /64 hím, 60 tojó és 6 még ismeretlen nemű fiatal. 2016-ban 116 kifejlett és 38 fiatal példány volt. 

Jelenleg 160 példányban képviselteti magát ezen a bolygón és minden egyednek saját neve van. Itt meg is tekinthetitek a honlapját ennek a megmentett, röpképtelen papagájnak.

#savethekakapo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr2612285051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása