Ásványi anyagok, vitaminok és a többi

2017. július 19. 13:18 - Városi Madár

A betegségekkel szemben való ellenállósághoz, az egészséges fejlődéshez, a probléma nélküli vedléshez, a fiókák egészségkárosodás nélküli felneveléséhez, ásványi anyagokra, vitaminokra és nyomelemekre is szüksége van madarainknak. A kalcium és foszforigény kielégítésére régóta bevált módszer a porrátört tojáshéj etetése. Ajánlatos előtte néhány percig sütőben hevíteni a kórokozók elpusztítása miatt.  De tapasztalatok szerint a belső héjhártya eltávolítása után a napon történő szárítás is megfelelő. Egy etetőben mindig legyen belőle a madaraink előtt, de a lágyeleségükre is rászórhatjuk.
egg-1600502_1920.jpg
Szintén elterjed kalcium- és foszforforrás a szépia (tintahal) csont is. A kalitka rácsai közé szoríthatjuk be, ahonnan a madarak kicsipegetik. Díszállatkereskedésben beszerezhető kagyló és vöröskő keverékét tartalmazó ásványi anyag, mely fontos a madarak megfelelő emésztéséhez és az ásványi anyagok pótlásához.
Jól bevált folyékony vitaminkészítmény a Jolovit. Bármely állatfajnál használható és az összes fontosabb vitamint tartalmazza.
jolovit.jpgHasonlóan széles körben alkalmazható a Phylasol Combi vízoldékony, por alakú vitaminkoncentrátum is. A külföldön már jól bevált készítmények, melyek speciális összetételben, kimondottan díszmadarak részére készültek, néhány éve hazánkban is beszerezhetőek. Ilyen többek között az Orlux Omni-vit, Muta-vit nevű készítményei, melyek por alakú speciális vitamin és aminosav készítmények.  Elősegítik a kedvező kondíciót, a jobb tenyészeredményeket, a gyorsabb növekedést. A cég a készítmények használatát legyengült szervezetnél, stresszes állapotban, fiókanevelésnél, fertőzések során, az immunrendszer gyengülésekor és a normális kondíció megőrzése érdekében ajánlja.

muta-vit-oiseau-mue-oropharma-versele-laga.jpg

oropharma-omnivit-multivitaminico-para-aves-mta-4473.jpgEmellett madaraink előtt folyamatosan friss ivóvíznek kell állnia. A nyári hónapokban naponta kétszer is szükségessé válik az ivóvíz cseréje, ugyanis a melegben a víz gyorsabban megposhadhat, a baktériumok is könnyebben elszaporodhatnak benne. Ha az ivóvízbe néhány csepp almaecetet öntünk, annak enyhe savassága meggátolja a baktériumok szaporodását és egyéb jótékony hatása is van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr7212674201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása