Vigyázz nagyfeszültség! Életveszélyes! /E.ON/

2017. augusztus 15. 09:00 - Városi Madár

Az elmúlt időszakban elharapódzni látszó, áramütés által elhulló gólyák ügyével kapcsolatban kerestem fel az E.ON szóvivőjét. /email formájában/ Az állatmentők és állatvédők álláspontja ismert, a közösségi médiában számos oldalon olvasható. Ők főként a 2008-ban létrejött "Akadálymentes égbolt" megállapodást hozzák fel elsődleges példaként, miszerint 2020.01.31.-ig a teljes középfeszültségű hálózatot madárbiztossá kell tenni.
vigyazat_nagyfeszultseg.jpg
Azt a 3 kérdést tettem fel a legutóbbi elhullások után, amik a projekt ismeretében a legkézenfekvőbbnek tűntet:
- Az említett időpontig valóban végbe fog menni a tervezet?
- 2008 óta mekkora területet sikerült madárbiztossá tenni?
- Illetve az elszenvedett természetvédelmi károk enyhítésére kíván e további lépéseket tenni  a vállalat?
Kisvártatva meg is érkezett a terjedelmes válasz:
storks-2525893_1920.jpg

"Kiemelt programjaink és erőfeszítéseink ellenére sajnos minden évben találkozunk ilyen balesetekkel. Kollégáinkkal folyamatosan azon dolgozunk, hogy ilyenek egyre kevesebbszer forduljanak elő.
Több évtizedes és nagyon összetett, nemzetközi szintű probléma a madarak védelme áramhálózati szempontból. A madarak természetes élőhelyeinek szűkülésével, "hálózatra költözésével", egyre gyakrabban emberközeli életmódjával a kérdés újabb szintre került. Társaságunk kiemelt ügyként kezeli és tudatos akciótervekkel dolgozik hazánkban a kérdés fokozatos és megnyugtató rendezésén.

Az E.ON 80 ezer km hosszúságú hálózatot üzemeltet. Az újonnan épített hálózatok esetén, valamint a hálózati rekonstrukciós munkák során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy azok minél jobban illeszkedjenek az élő környezetbe, ennek köszönhetően az elmúlt 10 évben már kizárólag madárbarát hálózatokat épít társaságunk Magyarországon. Meglévő hálózatainkból évente 2-300 km közép- és 3-400 km kisfeszültségű  hálózatot alakítunk át madárbaráttá és szerelünk fel madárvédelmi eszközökkel mintegy 1,5 milliárd forint fejlesztési forrást költve el erre a feladatra. Ezt a munkát a nemzeti parkokkal és szakmai szervezetekkel együttműködésben végezzük.

Társaságunk az Akadálymentes Égbolt program tagjaként 2008 óta együttműködik minden a programban részt vevő szervezettel, hatósággal annak érdekében, hogy közösen intézkedéseket tegyünk a különösen érzékeny területeken az erősáramú hálózatok madárbaráttá tételében. Munkánk szakmai felügyeletét a Nemzeti Park Igazgatóságok látják el, akikkel közösen tervezzük meg évente a legfontosabb beavatkozások helyét és madárbaráttá tétel módszereit. Megállapodásainknak megfelelően haladunk. A Hortobágy Projekt keretében 2014-ben fejezte be társaságunk  118 km szabadvezeték madárvédelmi szempontú földkábelesítését és 36 oszloptranszformátor madárvédelmi átépítését mintegy 1,8 milliárd forint értékben. 2015-ben tovább folytatva a programot, további 200 km szabadvezetéket építettünk át madárbaráttá, további 328 millió forint értékben.

A hálózati korszerűsítéseinken túlmenően a Magyar Madártani Egyesület munkáját támogatva biztosítjuk a feszültségmentes területet és a szükséges eszközöket a gólyagyűrűzésekhez, emellett kisebb szervezeteket (pl. Dömösi Vadmadár Mentőközpont) és önkormányzatokat is aktívan támogatunk.
Pénzügyi vállalásainkkal együtt energiát fektetünk a még inkább az élő környezetbe illeszkedő hálózatok kialakításába és a meglévő erősáramú hálózataink ezirányú fejlesztésébe.
Az újonnan létesülő hálózatainkat minden esetben madárvédelmi eszközökkel látjuk el, mint pl. madárkiülők, láthatósági jelzőgömbök, szigetelt, burkolt kereszttartók, madárvédelmi szigetelő papucsok.

Mivel ez a kérdés Európa minden olyan területén felmerül, mely a madarak vonulási útvonalaiba esik, s mely a madarak természetes élőhelyének szűkülésével egyre égetőbb kérdéssé válik, nemzetközi szinten tanácskoztunk az E.ON vállalatokkal, hogy az esetleges jó gyakorlatokat átvehessük. Sajnos azonban még nem találtunk olyan újító megoldást a nemzetközi gyakorlatban sem, amely hatékony megoldást kínálna. Ráadásul amely megoldás a gólyákat megvédi, az a kis testű madarak számára veszélyforrást jelenthet. Éppen ezért már most őszre iparági egyeztetést kezdeményezünk az ország minden áramhálózatának üzemeltetőjével, hogy erre a mindenkit érintő problémára reális, megvalósítható megoldást találjunk. E mellett felvettük a kapcsolatot egy hazai innovatív, start up központtal is, mellyel közösen Hackathon design módszertannal fogunk dolgozni a megoldás keresésében."
2017-14-08-23-42-20.jpeg
Maga a probléma és annak megoldása valóban komplex és hosszadalmas, valamint az állatmentőket és védőket is meg lehet érteni. Mindenesetre nem véletlenül hívják a multit, multinak és nem szeretetszolgálatnak. Kívánok az E.ON-nak további jó /és lehetőleg gyors/ fejlesztéseket, valamint reméljük, hogy a későbbiekben elmaradnak ezek a sajnálatos esetek.
storks-1598322_1920.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr6012749114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása