Hibrid madárfaj

2018. január 03. 15:04 - Városi Madár

Hibrid: biológiai értelemben két különböző csoporthoz tartozó élőlény kereszteződéséből vagy keresztezésével létrejött, mindkét szülő genetikai tulajdonságát hordozó utód és ezek utódai. A legelterjedtebb értelmezésben a keresztezett csoportok általában különböző fajok - melyekből fajhibrid jön létre - de más színű taxonok kereszteződése során létrejövő egyedeket is hibrideknek nevezünk. A hibridek tulajdonságai általában átmeneti jellegűek.
images.jpg
Gerincesek között rendkívül ritkán fordulnak elő hibridek. 
Az ng.hu és az Phys.org arról számolt be, hogy Scarborough-i Torontói egyetem munkatársai egy 60 éve felfedezett madárfajt vizsgáltak. Genetikai és egyéb tanulmányozások tömkelege után arra jutottak, hogy az 1957-ben, Brazíliában felfedezett aranykoronás manakin valójában egy hibrid. Ezt a fajt első felfedezése után egészen 2002-ig nem azonosították újra. 
A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy 20%-a a hósapkás manakintól, 80%-a pedig az opálkoronás manakintól származik. 

lepidothrix-vilasboasi_2_650x417.png
Mindhárom érintett faj fejtollazatát megvizsgálták, így derült ki, hogy az aranykoronás manakin keratinstruktúrája egyfajta keveréke a felmenők keratinszerkezetének. A faj 180000 évvel ezelőtt fejlődhetett ki. Eredetileg fehérebb vagy szürkébb lehetett a tollazata. Később jelent csak meg a sárga szín, ami a nőstények figyelmét hivatott felkelteni. 
1200px-lepidothrix_vilasboasi_mnb_59_27_dscf5194_cropped.png

Szólj hozzá!
Címkék: hír madár manakin

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr6913546815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása