A varjú többes száma a varjak

2019. január 13. 10:16 - Városi Madár

Nyuszi, Medve és a Varjú utaznak a repülőn. 
Varjú egyszer csak odaszól a Medvének: 
- Hozzál nekem egy whiskyt! 
Medve el, vissza, felszolgálja. 
Erre Nyuszi is odaszól a Medvének: 
- Hozzál nekem egy whiskyt! 
Medve el, vissza, felszolgálja. 
Varjú odamegy a Medvéhez megcsípi. Semmi reakció. 
Nyuszi odamegy belerúg. Még mindig semmi. Varjú ráönti a whisky-t. Semmi. Nyuszi elnyomja a Medve kezén a szivarját. 
Medve feláll, kinyitja az ajtót, és kivágja mindkettőt. Zuhannak lefelé. Varjú: 
- Mondd Nyuszika! Tudsz te egyáltalán repülni? 
- Nem. 
- Akkor mit szemétkedsz a medvével?

Valami szépet vagy kedveset mondani a varjakról egy kicsit nehézkes. Pedig az év ebben a szakában elég sokat találkozunk velük, ott vannak mindenhol. Na és persze sokan. Ha megszakadunk se fogjuk tudni bevezetni azt a közmondást, hogy "egyedül vagyok mint a varjú". Ami először eszünkbe jut róluk az talán a létszám. A sok fekete madár a fákon, vagy a parkolóban, vagy a mezőn, vagy a háztetőkön és így tovább.
Legendákban, mondákban szerepelnek és keverik a varjút és a hollót. De mi a különbség köztük? Az, hogy csak az egyikük szájából lehet kiénekeltetni a sajtot. Varjú félék: dolmányos, havasi, indiai, kormos, rövidcsőrű, vetési. Szárnyfesztávolságuk fajonként változik de akár 1 méter is lehet, tolluk fényes, többségük tartós párkapcsolatban él. A holló szárnyfesztávolsága 120 centiméter is lehet, testhossza kb. 60 cm és a legnagyobb európai varjúféle.
A bölcs öregek mindig azt mondták, hogy "ez a madár akár 100 éves is lehet". Egy francia kutatócsoport meggyűrűzött úgy 5500 madarat, amikor az átlagéletkort vizsgálták rájöttek, hogy nagyjából 500 napig élnek.  Emellett még a szerencsétlenséget és a halált is előre jelzi. Arról meg még nem is esett szó, hogy a magyar arisztokrácia idején igen csak kedvelt étel volt a varjú leves.roof-768735_1920.jpg3 faj él a földön aki képes az eszközhasználatra: az ember, a csimpánz és a varjú. De a varjú a csimpánzzal ellentétben nem csak használja hanem el is készíti az eszközöket. Több kísérlet során is bebizonyították már hatalmas intelligenciájukat és remek problémamegoldó készségüket.  Nem érdemes rosszban lenni velük, ugyanis ha egyszer már látták az arcunkat azt soha többé nem feledik el. Így ha nem akarjuk hogy lakókörnyezetünkben "kiabáló" varjak vegyenek körül minket ne szándékozzunk nekik ártani.
Ami talán a legmeghökkentőbb velük kapcsolatban, hogy temetéseket tartanak. Ha egy társuk elpusztul akkor összegyűlnek és, vagy hangos károgással róják le kegyeletüket vagy tárgyakat gyűjtenek amit a tetem mellett helyeznek el.
Aki esetleg már megunta a papagájokat de nem szeretne lemondani a beszélő madarak öröméről annak remek választás lehet. Legalább ugyanolyan jó hangutánzó készséggel rendelkeznek mint színesebb társaik.crow-1730184_1920.jpg Filmek amikben találkozhatunk új kedvencünkkel:
- Gyilkos varjak /2006/

- Varjú a toronyórán /1938/

- Varjak /1994/

- Gusztáv és a hálátlan varjú /1965/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr2514559374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása