Fiókát találtam

2017. április 06. 05:10 - Városi Madár

Először a tojások, majd az év ezen hónapjában az ezekből kikelt madarak száma kezd el növekedni. Áprilistól egészen Augusztusig tart a fiókaszezon. Az állatvédők, a madármentők rengeteg hívást és bejelentést kapnak a fészekből kiesett, a földön talált sérült és/vagy rémült apró madarakról. A legtöbb ember úgy érzi, hogy muszáj segítenie.

Mielőtt ténylegesen cselekednénk érdemes átgondolnunk, hogy megéri e beavatkozni. Azt is meg kell érteni, hogy a ragadozók, a természet, a betegségek, a tapasztalatlanság okozta elhullás a természet szerves része. Ezért költ a legtöbb kis és középtermetű madár évente kétszer és nevel fel akár 20-25 fiókát. Épp ezért lenne kedvezőtlen ha minden tojást felnevelnénk és létrehoznánk egy nagy mértékű állomány növekedést.

Ez nem azt jelenti, hogy ne segítsünk a madarakon, csak akkor tegyük ha erre valóban szükség van és tudjuk vállalni a mentéssel járó feladatokat.

bird-754677_1920.jpg

A részleges fészekhagyó madarak fiókái gyakran a szülők riasztó hangjára ugrálnak ki a fészekből. Ezért nem érdemes visszahelyezni őket mert szinte bizonyosan nem maradnak meg ott.

A kiesésnek, kilökésnek vagy a korai fészekelhagyásnak több oka is lehet:

  • a szülőpár egyik tagja elpusztul
  • rossz minőségű táplálék, vagy épp a táplálék hiánya
  • magányosan maradt hím támadja meg a fészket
  • először költő pár tapasztalatlansága
  • rossz genetikai háttér
  • ragadozó támadása
  • nagy hőség okozta stressz
  • fejlődési visszamaradottság

"Az embereket cselekvésre késztető magányos(nak tűnő) fiókaállapot legtöbbször nem a véletlen, nem baleset következménye, hanem a madarak túlélését segítő, finoman hangolt viselkedési mechanizmus."

Miután a repülni teljes mértékben még nem tudó fiatalok kiugrálnak a fészekből az őket nevelő szülők feladata is megnő. Ilyenkor már nem csak etetni és őrizni kell őket, de minél gyorsabban át kell nekik adni a túléléshez szükséges tudást. A szülők követése, fajtársaik és más fajok megfigyelése, az itatók és táplálkozóhelyek megtanulása növeli a túlélési esélyüket. Mivel az ivarérettség elérése előtti fiókahalál gyakran eléri a 80%-ot.

A kirepülési időszak az év legmelegebb heteire esik, ilyenkor tudnak napfürdőzni, ami egyben jó tanulási alkalom is.

Énekes madaraknál a teljes testükön repülőtollakkal fedett, jól szaladó, szárnyukkal erőteljesen verdeső, élénken menekülő, nem bágyadt, láthatóan nem beteg madarakat NE mentsük meg. Kivételt jelenthet a jól kitollasodott fióka esetében, ha több napig vagy akár hétig tartó esős vagy az évszakhoz képest hűvös időszak van. Ha átázott madarat találunk, amit tehetünk:

  • papírzsebkendővel vagy vászondarabbal itassunk fel minél több vizet a tollazatról anélkül, hogy megsértenénk vagy szétzilálnánk.
  • ha a fióka belefér a két tenyerünkbe akkor lassan fújjunk rá meleg levegőt amíg meg nem szárad.
  • ha a madár megszárad, felelevenedik akkor tegyük egy közeli ágra vagy bokor alá, ügyelve arra, hogy ne ázzon el ismét.
  • amennyiben a közelben lakunk egy pár órára haza is vihetjük. A szárítás, esetleg etetés után minél hamarabb vigyük vissza a megtalálás helyére.
A megmentendő madár megfogása nagyon egyszerű, gyakorlatilag csak fel kell emelni a földről. Ha nem fér el a kezünkben vagy agresszív akkor egy pokróccal vagy ronggyal borítsuk le. A fej letakarásával megnyugszik.

A be nem avatkozás és a fiókák hazavitele között van egy köztes megoldás is. Amikor a még nem, vagy nem teljesen röpképes fiatalokat vagy a fiókás fészket egy nagyobb vesszőkosár védelmében az ágak közé helyezzük, ahol a szülők tovább nevelhetik őket.

A csupasz, állni és járni nem tudó, csak fehér pehelytollakkal fedett testű fiókák segítségre szorulnak. Beavatkozást igényelnek a sérült madarak is. Ha olyan fiatalt találunk amit néhány napig vagy esetleg hétig nevelnünk kell akkor jó tudni, hogy mivel táplálkozik. Az egyenes, csipeszszerű csőr rovarevő, a tövénél vastag, kúpos csőr magevő madárra utal.

birds-nest-768809_1920.jpg

Idő vagy lehetőség hiányában ha nem tudjuk gondozni a madarat akkor jó tudni, hogy kihez fordulhatunk. Az alábbi linkek segítik a tájékozódást.

 Magyar Állatkertek Szövetsége

Hortobágyi Madárkórház Alapítvány

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Chernel kerti Madárvédelmi Mintatelep

(Telefon: 30/218-4942) 

Madármentő Állomás Mályi

(Lehozczky Krisztián: 30/689-2727)

Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány

(Dr. Berkényi Tamás: 30/946-4991)

MME Fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomás

(Benke Szabolcs: 20/519-2721)

Magyarország egész területe valamelyik nemzeti park igazgatóság illetékességi területébe tartozik. ha mi magunk nem tudjuk a talált fiókákat eljuttatni a legközelebbi madármentő állomásra, vegyük fel a kapcsolatot az illetékes nemzeti park természetvédelmi osztályával vagy közvetlenül a tájvédelmi körzet őrével, ahol bejelentést tehetünk.

Nemzetipark-igazgatóságok portálja >>  

Ne felejtsük el, hogy nem közszolgálatot ellátó, ingyenes madármentő állomásra vagy állatkertbe hanem állatorvoshoz visszük az esetleg sérült fiókát, a kezelés költségét nekünk kell fizetnünk.

Forrás: mme.hu

spring-712051_1920.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr4812404761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása