Visszatért a tél!

2018. március 18. 18:05 - Városi Madár

Hazatért madarainkat váratlanul fogadta a hideg és a hó. 
A nem itthon telelő madaraink vannak és lesznek bajban az elkövetkezendő napokban. Nem találnak élelmet és annyira nem is ismerik az etetőket. Megérkeztek a kenderikék, a barázdabillegetők és itt van a rozsdafarkú is. 
white-wagtail-2786117_1920.jpg
Vagyis sokkal többen vannak mint télen, így érdemes több helyre is kitenni az élelmet:

  • Ne csupán magokat, hanem főtt tésztafélét, főtt rizst is tegyünk ki. Illetve a lágy macskaeledel is jól jön, gondoljunk a rovarevőkre.
  • Egy marék magot meg is törhetünk, nem mindegyik madár tudja olyan ügyesen kibontani a napraforgót/tökmagot, mint a nálunk telelők.
  • Szedjük le az alma héját, így könnyebben tudnak falatozni belőle.
  • Csontkukacot semmiképp se adjunk a madaraknak!

storks-2525893_1920.jpg

Gólyák etetése:

  • Ha etetésre kerül a sor érdemes úgy etetni, hogy mindig ugyanaz az ember végezze a munkát, vagy legalább ugyanabban a ruhában. Ennek 2 oka van. A madár így könnyebben azonosítja be gondozóját illetve ezzel a módszerrel csak egy emberhez fog kötődni. Ez azért fontos mert nem szabad túlzottan megszelídíteni a madarat, hogy a későbbiekben az emberben ne az ennivalót adó társat lássa. Mert akkor nem lesz félelem érzete.
  • Eleinte a tartózkodási helye közelében, jól látható helyre kell letenni az élelmet akkor amikor a madár is ott van. Érdemes valamiféle hangot adni amikor új étel kerül lerakásra. /Pavlovi reflex/ Csengő, síp, fütty, de ne legyen túl hangos.
  • Egyenletes léptekkel közelítsük meg a madarat. A hirtelen mozdulatok elijesztik. Helyezzük ki a neki szánt táplálékot és hagyjuk el a területet, legalább 50-60 méterre. 
  • 2 ujjnyi darabokra vágva menjek neki minden. Ha csak húst kap és csontos húst nem, akkor kalciumot kell hozzá keverni. 
  • Sertést nem ehet! Marha minden része apró csíkokra vágva, csirke, csibe, és a többi szárnyas, patkány, egér, hal.  Farháttal óvatosan mert hegyes éles csontok vannak benne. Helyette csirke kacsa libafej kalapáccsal szétzúzva. A kacsa csőrét el kell távolítani. Mindig annyi eledelt kell neki adni amennyit megeszik. Napi 2-3 alkalommal meg lehet próbálni de ez lehet több is és kevesebb is.

Forrás: sokszinű vidék

komment
Címkék: hír madár gólya

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr6913750584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása