A felmelegedés miatt egyre kisebbek lehetnek a madaraink

2018. június 20. 16:32 - Városi Madár

sparrows-2759978_1920.jpg
A klímaváltozás okozhatja egyes madarak testméretének csökkenését.
A The Auk: Ornithological Advances folyóiratban publikált tanulmányból kiderül, hogy a rendkívüli meleg komolyabb hatással lehet a madarak testméretére, mint a nagy hideg.
Ausztrál kutatók, Ausztrálián és Új-Zélandon 30 helyről, egyenként negyven házi verebet gyűjtöttek be. A publikált tanulmányból kiderült, hogy ahol tikkasztóak voltak a nyarak ott kisebb volt a verebek teste, mint ott, ahol rendkívül hideg volt a tél.
A melegebb helyeken felnőtt madarak testmérete akkor is kisebb volt, ha élőhelyükön a telek is különösen hidegek voltak.

„Ez valószínűleg egy alkalmazkodási válasz lehet, ami lehetővé teszi, hogy az állatok jobban el tudják viselni a megváltozott körülményeket" - jelentette ki Simon Griffith, a sydneyi Macquarie Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Samuel Andrew, a kutatás vezetője hozzátette: amennyiben a madarak méretének csökkenése fontos része a melegebb klímához való alkalmazkodásnak, akkor azok a madarak, amelyeknek testmérete nem változik a hőmérséklet-emelkedésre válaszolva, a legsérülékenyebb fajok közé kerülhetnek.

sparrows-2763553_1920.jpg
forrás: ng.hu

Szólj hozzá!
Címkék: hír veréb madár

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr7414060807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása