Apró, röpképtelen madár egy megközelíthetetlen szigeten

2018. november 18. 08:00 - Városi Madár

A tudósokat több mint egy évszázada foglalkoztatta egy rejtély: hogyan került a világ legkisebb röpképtelen madara a világ egyik legelszigeteltebb szigetére?
a Dél-Atlanti-óceánon található Inaccessible Islanden, azaz a megközelíthetetlen sziget ad otthont a Atlantisz-guvatnak. Mivel nem tudnak repülni, mostanáig elképzelni sem tudták, hogyan tudtak egy ilyen távoli helyre jutni, írja a Science Daily. A kutatók korábban arra tippeltek, hogy besétáltak a szigetre, amikor alacsonyabb volt a tengerszint, és egy száraz ösvény vezetett át az óceánon. Az állat éppen ezért Atlantisz elveszett városáról kapta a nevét, amelyet a legenda szerint elnyelt a víz.
www_tvn_hu_695f45e6509d0fb5150e7f50854c4a40.jpgAzonban a teória megdőlni látszik. Egy új genetikai elemzés során megállapították, hogy az Atlantisz-guvat feltételezhetően 1.5 millió éve repültek a megközelíthetetlen szigetre. 
Bár az Atlantisz-guvat tényleg ritkaságnak számít, a tanulmány szerint közeli rokonságban áll a Dél-Amerikában élő foltos vízicsibével és a szintén itt őshonos juhász guvattal. Ezek a madarak ugyanakkor kiválóan repülnek, és nagy távolságokat is képesek megtenni új élőhelyek felkutatásáért. 
Bár elsőre szokatlannak tűnhet, hogy egy madár egyszer csak felhagy a repüléssel, valójában egy elég ügyes húzásról van szó. A repülés sok energiát emészt fel, és az óceán közepén található szigetekre erre nincs elegendő erőforrás. Ráadásul az Inaccessible Islanden nincsenek földi ragadozók, így tulajdonképpen nincs is szükség a szárnyakra a meneküléshez.

forrás: sokszinuvidek.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr9514378537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása