Egymás nyelvét tanulják a madarak

2019. január 06. 16:28 - Városi Madár

Képesek egymás nyelvét megtanulni a madarak. Létfontosságú számukra, hogy megértsék a ragadozó közeledésére figyelmeztető jelzést.superb_fairy_wrens_mark_2_cropped.jpgA tündérmadár egy apró ausztrál énekesmadár, aki nem úgy bújik ki a tojásból, hogy érti a többi madár énekét, de képes elsajátítani a főbb "szavakat". 
A Current Biology tudományos lapban fejtette ki Andrew Radford, a Bristoli Egyetem kutatója:
"Korábban is tudtuk, hogy bizonyos állatok képesek lefordítani más fajok idegen nyelvét, de azt nem tudtuk, hogyan történik ez a tanulás."
A tudósok a madaraknak először két szokatlan hangot játszottak le. Az egyik egy Ausztráliában nem honos madár vészjelzése, a másik pedig egy számítógép által generált madárhang volt. Első hallgatásra a kísérletben részt vevő 16 tündérmadár közül egynek sem volt különösebb reakciója. Ezután a kutatók újra végigjárták a parkot, és tovább játszották a felvételeket. A madarak egyik felének azt akarták megtanítani, hogy az idegen madár hangja a vészjelzés, a másik felének pedig azt, hogy a számítógép generálta hang az SOS-jelzés. Mindezt úgy tették, hogy a korábban ismeretlen hangot olyan hangokkal együtt kezdték lejátszani, amellyel a madarak korábbi tapasztalataik alapján már a veszélyt kapcsolják össze.
Három nappal később tesztelték, mit tanultak a madarak. A két madárcsoport a neki megtanított vészjelzésre reagálva menedéket keresett, a másik hangra azonban nem reagált. A 16 madárból 12 elmenekült minden egyes újrajátszás alkalmával, a másik négy az újrajátszások kétharmadára reagált csak.

"Eddig a kutatásig csak korlátozott ismereteink voltak arról, hogyan tanulják meg a madarak azt, mit jelentenek más fajok jelzései" – mondta Christopher Templeton, a jelenlegi kutatástól független szakértő, az amerikai Pacific University munkatársa.

Korábbi kutatásoknál kiderült, hogy a tündérmadarak képesek megtanulni a vészjelzések jelentését, amikor egy ragadozó valóban a közelükbe kerül. "Ez az új kutatás kivette a képből a ragadozót. Rávilágít arra, hogy ezek a madarak képesek megtanulni azt, hogy új hangokat veszélyhez kössenek anélkül, hogy tapasztalati úton tanulnának" – mondta Templeton.

forrás: hvg.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varosimadar.blog.hu/api/trackback/id/tr4414541824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása